Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Nutricionisti: Ovo su namirnice koje polako uništavaju metabolizam

Postoji nekoliko visoko prerađenih opcija koje se reklamiraju kao zdrave grickalice ili pića, a zapravo mogu da uspore metabolizam i tako otežaju skidanje kilograma.

Nutricionisti Heder Henks, Lisa Richards i Bete Hawks tvrde da bi trebalo da se klonimo slatkih, prerađenih granola pločica i voćnih sokova iz prodavnice.

Granola pločice

Najčešće se nalaze na policama sa zdravom hranom, pa mnogi posežu za njima kada im treba brzi međuobrok. Međutim, nutricionisti tvrde da one donose više štete nego koristi, naročito kad je u pitanju tjelesna težina.

„Granola pločice su najgora hrana za mršavljenje jer su pune rafinisanih šećera. Mnogi proizvođači tvrde da su zdrave jer sadrže ovas. I dok je ovas zaista dobar izvor vlakana, problem je u dodanim sastojcima koji je čine nezdravon namirnicom“, objašnjava Henks za „She Finds“, prenosi Index.hr.

Na to Richards dodaje da se „prerađena hrana proizvodi od rafinisanih ugljenih hidrata koji stvaraju upalu i uništavaju zdravlje crijeva“.

Umjesto za granola pločicama, posegnite za orašastim plodovima i voćem koje će vas držati sitima i dati vam potrebnu dozu energije.

Voćni sokovi

Voćni sokovi takođe su prepuni nepotrebnog šećera. Ako ih pijete svaki dan, mogu da prouzrokuju probleme poput nadutosti, upale, usporenog metabolizma i taloženja kilograma.

„Na primjer, u jednom soku od pomorandže od 350 mililitara, nalazi se oko 31 gram šećera, što je 22 grama više nego u istoj količini najpoznatijeg gaziranog pića na svijetu“, tvrdi Hawks.

Uz to, voćni sok iz prodavnice nema nikakvu hranljivu vrijednost. Zato, birajte zdrave alternative koje uključuju nezaslađeni čaj, vodu ili čak sveže iscijeđeni voćni sok, koji je bogat vlaknima. prenosi n1