Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Nutricionistkinja sa Harvarda nikada ne jede ovih 5 vrsta hrane, izazivaju umor i stres

Kako napominje, pet vrsta hrane nikako ne jede jer, između ostalog, izazivaju umor i stres. Od toga danas manje-više svi patimo, pa ako već simptome možemo donekle da ublažimo, vrijedi probati.

Suština je u tome da, kada se zbog određene hrane javi upala u crijevima, tijelo i mozak imaju manje energije. I rezultat nije samo taj manjak energije već i rast slobodnih radikala koji oštećuju moždano tkivo.

„Kao nutricionistička psihijatrica, uvijek izbjegavam ovih pet vrsta hrane jer mogu da izazovu umor i stres“, kaže doktorka.

Prerađena hrana
Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih sokova, koji su puni rafinisanih i dodatih šećera, preplavljuje mozak s previše glukoze. Ta takozvana poplava šećera može dovesti do upale u mozgu i na kraju do lošeg raspoloženja i umora.

„Umjesto da kupite prerađene naminice, preporučujem da jedete cjelovitu hranu bogatu hranjivim materijama, poput svježeg povrća i čistih proteina iz govedine i ribe za koju znate da je dobro uzgajana.“

Industrijska ulja
Evolucija prehrambene industrije dovela je do razvoja jeftinih, visoko prerađenih ulja od nusproizvoda sa usjeva. To uključuje kukuruzno ulje, ulje sjemena grožđa, sojino, suncokretovo i palmino ulje.

„Tokom prerade ova ulja postaju nevjerovatno bogata inflamatornim omega-6 masnim kiselinama, a gube antiinflamatorne omega-3 masti, dobre za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama imaju veći rizik od depresije u poređenju sa onima koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama“, kaže doktorka.

Zato po mogućnosti birajte alternative koje ne izazivaju upale, poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili ulja avokada.

Dodati i rafinisani šećeri
Znamo svi da šećera ima u kolačima i drugim slatkišima, ali mnogi ne znaju da njega ima dosta i tamo gdje ga ne očekujemo – u kečapu, preljevima za salatu, pomfritu.

„Dodati i rafinisani šećeri pogoršavaju upalu i preplavljuju tijelo s više šećera nego što mu je potrebno. To može da stvori povećanu anksioznost i nestabilno raspoloženje.“

Da biste smanjili žudnju za šećerom, kupujte cjelovite namirnice koje ne sadrže dodati šećer, piše Zadovoljna.

„Kada baš poželim nešto slatko, uzmem šaku borovnica ili štangu tamne čokolade“, kaže doktorka.

Pržena hrana
Pržena hrana ubija raspoloženje jer se obično prži u nezdravim mastima i to treba izbjegavati.

„Posljednjih godina, priča oko masti u ishrani se promijenio. Sada nutricionisti prave razliku između loših masti (tj. margarina, hidrogenizovanih ulja), za koje je poznato da izazivaju kardiovaskularne bolesti i druge probleme, i dobrih masti (maslinovo ulje) koje utiču pozitivno na tijelo.“

Vještački zaslađivači
Zamjene za šećer su sve češće u hrani za koju tvrde da je zdrava jer navodno pomaže da smanjite unos kalorija.

„To je alarmantno jer nauka kaže da mnogi vještački zaslađivači loše utiču na mentalno zdravlje. Još gore, nekoliko studija je pokazalo da vještački zaslađivači mogu biti toksični za mozak jer mijenjaju koncentracije neurotransmitera koji utiču na raspoloženje.“
Zato izbjegavajte vještačke zaslađivače i koristite one prirodne, najbolje med,piše N1