Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

NUTRICIONISTKINJA TVRDI DA JE OVO NAJBOLJA SUPA ZA ZDRAVLJE: Ako imate dijareju, obavezno jedite ovo

Nutricionista Jovana Ranisavljev je u posjeti Klinici RTS-a pojasnila koji su najbolji za naše zdravlje .

Koja supa ili gulaš je dobar izbor za predjelo?

“Kod nas se tradicionalno pripremaju variva i supe sa raznim dodacima, što doprinosi njihovoj većoj kalorijskoj vrednosti, a samim tim i otežanoj probavi tokom glavnog obroka. Najidealnije bi bilo jesti bistru pileću ili pileću supu ili supu od povrća , jer ne sadrže aditive, nisu ljuti i imaju nižu kalorijsku vrijednost, tako da neće otežati probavu, ali će doprinijeti većem osjećaju sitosti, tako da ne jedemo veliku količinu hrane tokom glavnog obroka “, objasnila je nutricionista Jovana Ranisavljev.

Ona je istakla da se čorbe ili variva sa dodacima, kao što je, na primjer, teleća krem ​​čorba sa povrćem i mesom ili riblja čorba, mogu jesti kao glavni obrok, jedna do dve porcije, jer zbog svoje kalorijske vrijednosti doprinose osjećaj sitosti i nutritivno su bogati.

Zašto je zdravo redovno jesti domaću supu?

“Juha sadrži veliku količinu tečnosti, hidrira organizam, utiče na probavu, za one koji imaju problema sa zatvorom (zatvorom) može dodatno poboljšati rad i peristaltiku crijeva. Uzimamo vitamine i minerale koje smo dobili iz kostiju ili meso koje je kuvano“, objasnila je nutricionista Ranisavljev i dodala da na tanjiru ne treba da dominiraju rezanci, već peršun ili celer.

Koliko je zdravo jesti toplo?

“Ne treba jesti toplu čorbu, generalno toplu hranu, treba da se ohladi bar za određeni stepen prije nego što se pripremi, jer ta visoka temperatura otežava varenje”, objasnio je Ranisavljević.

Koliko dugo treba kuhati povrće da zadrži vitamine i minerale?

Što kraće, to bolje, njen je odgovor.

“Prilikom pripreme potaža dovoljno je prokuhati vodu i malo omekšati povrće i to je sve. Povrće ne treba kuhati da što duže bude pod tom parom, već ga treba minimalno tretirati. Generalno, sve voće i povrće je najbolje jesti u svežem stanju“, precizirao je nutricionista i objasnio da je dovoljno tri do pet minuta kuvanja. Krompir i variva je zdravije kuhati u ekspres loncu, jer se gubi manje nutrijenata.

“Mast u supi, ona koja je nastala iz mesa, može se ukloniti ili ostaviti i jesti u zavisnosti od naših potreba: “Ako nam je potreban manji kalorijski unos ili ne volimo supu kada je tako masna, možemo maknite ga. Ali, apsolutno nema potrebe da uklanjate tu mast, jer se ona zadržava u supi od tog mesa i doprineće dužem osećaju sitosti“.

Može li supa iz vrećice pomoći kod probavnih problema?

Ponekad juha iz vrećice može biti korisna za dijareju i povraćanje, jer sadrži visok sadržaj natrijuma, pa će nam pomoći da se malo oživimo, da dobijemo energiju i da se ne osjećamo tako slabi.

„To možemo iskoristiti kao instant varijantu onog trenutka kada nam se to desi, ali svakako treba da se fokusiramo na pripremu domaće supe, jer je kvalitetnija, jer kroz nju unosimo i nešto proteina koji dolazi iz mesa. od kojih je kuvana, i naravno vitamini i minerali koji se nalaze u samoj supi“, rekla je na kraju nutricionista Jovana Ranisavljev, prenosi Espreso