Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovaj napitak ima tri puta više probiotika od jogurta: Najbolje je da ga pijete ujutro

Jogurt je poznat po svojim hranljivim sastojcima kao što su kalij, fosfor, riboflavin, jod, cink i vitamin B5. Također, sadrži vitamin B12, koji je ključan za očuvanje crvenih krvnih zrnaca i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Međutim, postoji jedan mliječni proizvod koji nadmašuje jogurt u količini probiotika, a to je kefir.

Kefir, kao fermentisani mliječni proizvod, ima značajne prednosti za zdravlje. Osim što poboljšava zdravlje crijeva, imunološkog sistema i digestivnog trakta, kefir ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekt i povoljno utječe na nivo holesterola u krvi. Također, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi i djeluje protiv povišenog krvnog pritiska.
Jača kosti

Kefir je bogat kalcijem i vitaminom K2, koji su ključni za održavanje jakih kostiju i zaštitu od prijeloma. Studija iz 2018. godine otkrila je da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, što značajno smanjuje rizik od prijeloma.
Umiruje sistem organa za varenje

Probiotici prisutni u kefiru umiruju probavne probleme i pomažu u održavanju osjetljive ravnoteže mikroba u crijevima. Nedavne studije su dokazale da konzumacija probiotika može značajno smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su gorušica, mučnina i bol u stomaku.
Ublažava stres

Konzumacija kefira može imati pozitivan utjecaj na smanjenje anksioznosti. Istraživanje objavljeno u časopisu “Molecular Psychiatry” pokazalo je da zdrava ravnoteža crijevnih bakterija potiče proizvodnju hormona zbog kojih se osjećamo dobro, poput serotonina, što može smanjiti nivo stresa.

Kefir se preporučuje za konzumaciju u većim količinama – gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se vari od mlijeka, zadržavajući se u želucu kraće vrijeme. prenosi Avaz