Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

OVAJ TEST GOVORI DA VAM JE HOLESTEROL U VELIKOJ OPASNOSTI: PROVJERITE GA ODMAH

Problemi sa povišenim holesterolom mogu dovesti do ozbiljnijih kardiovaskularnih problema, a je važno da na vrijeme primetite simptome.

Ukoliko ovo zdravstveno stanje zapustite, izlažete se opasnosti od nastanka bolesti koje su praćene stvaranjem naslaga holesterola u zidovima krvnih sudova.

Simptomi zakrčenja krvnih sudova su brojni, a stručnjaci klinike Mejo otkrili su kako pomoću kućnog testa možete da otkrijete da imate ovu zdravstvenu tegobu.

Kada asteroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija – navode ljekari.

Kao rezultat toga, ruke postaju manje osjetljive na toplotu i hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina. To, također, znači da kad osoba koja ima visok nivo holesterola u krvi, na primjer, pere ruke, postoji mogućnost da se opeče vrućom vodom jer njeno telo ne detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena.

Da biste uradili ovaj kućni test, dovoljno je da podesite temperaturu vode tako da bude mlaka. Ako imate osjećaj da je ona toplija nego što zapravo jeste kada perete ruke, to može biti prvi znak da imate zakrčene krvne sudove.

Osim toga, često se kao propratni simptom javlja i utrnulost udova. Iako ovaj kućni test može da bude od koristi, ljekari naglašavaju da je redovna kontrola i briga o zdravlju najbolji vid prevencije.

Također, iako ovaj kućni test možete uraditi sami, ako osjećate simptome najbolje je da se što prije obratite svom ljekaru. prneosi “Hayat“.