Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ove četiri namirnice morate pojesti istog dana kada ih skuhate ili otvorite kako biste izbjegli trovanje

Sstručnjaci za sigurnost hrane rekli su da bi se neke namirnice mogle pokvariti nakon samo jednog ili dva dana, čak i ako su kuhane.

Dr. Tracey Brigman, registrirana dijetetičarka rekla je: “Većina ostataka će sigurno trajati tri ili četiri dana ako se ohlade u roku od 2 sata i spakuje u hermetički zatvorenu posudu. Međutim, postoje neki sastojci koji su skloniji rastu bakterija i možda će ih trebati konzumirati mnogo ranije”.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih hranom uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju i norovirus – kao i E.coli. Najčešći je norovirus, koji pogađa jednu od 15 osoba svake godine, iako sve infekcije mogu dovesti do ozbiljne bolesti, a neke čak i smrtonosne.

Tvrdo kuhana jaja

Nemojte guliti tvrdo kuhana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), ljuske jajeta djeluju kao zaštitni premaz za odbijanje bakterija.

Kada se taj sloj ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Pokazalo se da listerija napada tvrdo kuhana jaja koja su oguljena.

CDC je 2019. istražio izbijanje listerije povezane s ovim jajima od koje je oboljelo najmanje osam ljudi u pet država.

Bakterija izaziva infekciju listeriozu. Druge uobičajene namirnice s kojima se povezuje su nepasterizirano mlijeko, meki sirevi, povrće i mesne prerađevine poput delikatesnog mesa.

Simptomi obično počinju jednu do četiri sedmice nakon izlaganja i uključuju glavobolju, konfuziju, bolove u mišićima i groznicu.

Mljeveno meso

Dr Brigman je rekla da mljeveno meso zbog visokog nivoa vlage povećava vjerovatnoću da privuče bakterije čim se ohladi.

“Bakterije s površine sirovog, mljevenog mesa i kobasica mogu se umiješati u proizvod tokom procesa mljevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuhati do kraja da bi se ubile bakterije”, rekla je.

Pored salmonele, mleveno meso je također žarište E. coli. E. coli su bakterije koje se obično nalaze u crijevima životinja kao što su goveda, koze, ovce i jeleni.

Piletina

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju na nekoliko dana, velike su šanse da se već pokvarilo.

Prema USDA, sirova piletina se može držati u frižideru samo jedan do dva dana prije nego što se pokvari. Čak i nakon kuhanja, agencija preporučuje da se odbaci nakon četiri dana.

Perad je posebno sklona salmoneli jer je manje gusto od crvenog mesa poput govedine, što olakšava bakterijama da uđu unutra.

Riža

Iako traje mesecima na polici, kuhana riža ima samo oko jedan dan u frižideru prije nego što se pokvari.

To je zato što je sklona bakteriji koja stvara spore Bacillus cereus, koja se obično nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krompira, graška, graha i određenih začina.

Bakterije su posebno česte u riži ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u frižideru koji je previše topao, iako se može i u ostacima riže držati na odgovarajućim temperaturama.

Simptomi bolesti od Bacillus cereus uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u trbuhu. Stariji i imunokompromitovani pacijenti su najviše izloženi riziku od infekcije bakterijom Bacillus cereus. prenosi Klix