Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ove namirnice su najbolji izbor za doručak jer povećaju energiju

Hranjiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i vratiti vas na pravi put da se osjećate najbolje.

Kako biste otkrili nekoliko najboljih namirnica za doručak, registrirana nutricionistica Catherine Gervacio otkrila je da su borovnice, špinat, jaja i jogurt među najzdravijim jutarnjim izborima.

Borovnice

Bobičasto voće je jedna od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke. Oni su prepuni nevjerovatnih prednosti. Gervacio ih hvali zbog njihovih energetskih svojstava, jačanja metabolizma i zdravlja crijeva.

“Ovo je superhrana koja sadrži prirodne šećere za energiju. Oni su također bogati antioksidansima koji utiču na metaboličku funkciju”, dodaje.

Ona ističe da je njihov sadržaj vlakana fantastičan kada je u pitanju uklanjanje nadutosti.

“Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju crijeva. Ovo može spriječiti zatvor koji je čest uzrok nadimanja. Pokušajte ih dodati nekom grčkom jogurtu bogatom proteinima kao moćan doručak”, dodaje.

Špinat

Mućenje omleta bogatog proteinima je dobra opcija. Ne zaboravite u mješavinu dodati malo lisnatog povrća. Špinat je jedna od Gervaciovih najboljih preporuka za zdrav sastojak za doručak koji može pomoći da vaše tijelo bude puno energije.

“Špinat je prirodno bogat željezom koje je veoma važno za transport kiseonika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u špinatu također imaju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, špinat također ima vlakna koja promovišu zdravu probavu. Također, ima dovoljno magnezija da podstiče redovno pražnjenje creva i smanjuje šanse za nadimanje”, navodi.

Jaja

Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precijenjena. Njihove zdravstvene prednosti su brojne, zbog čega Gervacio preporučuje da ih dodate u svoj tanjir za povećanje energije, metabolizam i probavu.

“Jaja su bogat biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Također može povećati termogenezu što je korisno za poboljšanje metabolizma”, dodaje.

Osim toga, napominje ona, oni imaju nizak FODMAP, tako da neće vjerovatno uzrokovati probavne tegobe, posebno onima koji imaju određene probleme s crijevima kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

Jogurt

Jogurt nije samo ukusna parfe baza i sastojak za smoothie, to je i sama po sebi hrana bogata nutrijentima. Gervacio ga preporučuje kao izvor proteina zdravih za crijeva ujutro, napominjući da može “podržati metaboličku funkciju”.

“Proteini zahtijevaju više energije za probavu u odnosu na ugljikohidrate i masti, a to doprinosi povećanju termogeneze i utrošenih kalorija”, objašnjava ona.

Probiotici u jogurtu podržavaju zdravu mikrofloru koja poboljšava probavu i smanjuje upalu kako bi ublažila nadutost. prenosi Klix