Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovih pet namirnica snižava visok krvni pritisak

Smanjenje količine soli koja se konzumira bila je središnja komponenta zdravstvenih savjeta usmjerenih na kontrolu hipertenzije kako se to stanje još naziva.

To je zato što so čini da vaše tijelo zadržava vodu, stvarajući dodatni pritisak na zidove krvnih sudova. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje ključnog minerala – kalija – također može biti ključno za kontrolu krvnog pritiska.

Visok nivo kalija nalazi se u cjelovitoj hrani i to je jedan od razloga zašto je svježe voće i povrće tako dobri za vas, rekli su istraživači s George Instituta za globalno zdravlje.

Namirnice bogate esencijalnim mineralima uključuju:

Mahunarke

Orašasti plodovi

Zeleno lisnato povrće

Banane

Kivi

Prerada hrane ima tendenciju da smanji količinu kalija u proizvodima, a često se zamjenjuje natrijom – jeftinijim sastojkom.

Vodeći autor dr. Liping Huang, naučni saradnik na Institutu George, rekao je da je odavno poznato kako konzumiranje natrija i kalija utiče na krvni pritisak.

Nedavni rad na nadomjescima soli obogaćenim kalijem istaknuo je kako povećanje količine kalija koju unosite može biti ključno za upravljanje smrtonosnom hipertenzijom. prenosi Klix