Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovo je glavni razlog zbog kojeg zubi požute

Zubna caklina sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnim na sve materije koji mogu izazvati gubitak boje, objašnjava Christoph Benz, profesor stomatologije iz Njemačke.

Crno vino, kava, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, no ta pojava može biti i posljedica nekih bolesti i lijekova. Nadalje, boja zuba mijenja se s godinama.

Ispod cakline zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genetski određena i ne može se promijeniti. Za ljude koji se ne mogu odreći kave, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovito peru zube.

Zubni kamenac
Pod redovitim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Kropp. “To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže”, rekao je.

Osim redovite njege, trebalo bi redovito odlaziti kod stomatologa koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer šteti zubima. “Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure da operu zube”, kaže Benz, prenosi B92.