Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovo su primeri nežnog roditeljstva

Jezik koji koristimo sa našom decom, čak i kada je najbanalniji, sastavni je deo njihovog razvoja.

Dr Kolin Rajhman, koja je majka psiholog, sa svojom malom decom je podelila pet fraza koje koristi.Ona je podelila sledeće reči podrške:
“Verujem ti.” “Žao mi je. Mama je pogrešila.” “Hvala što ste podelili taj osećaj sa mnom.” „To je stvarno bolelo, zar ne? U redu je plakati, ni ja ne volim da budem povređena.” “Naravno, da možeš da sipaš još hrane”.

Dr Rajhmana je primer „nežnog roditeljstva“ — popularne tehnike danas.
Metoda je loše ocenjena od nekih koji veruju da je previše popustljiva i da nije nežna prema roditeljima. Međutim, pravi suština „nežnog roditeljstva“ je da se povežete sa svojim detetom, i da vodite računa o regulisanju sopstvenih emocija kako biste bolje pomogli da dete regulišete svoje, kada se oseća uznemireno.

Kao i sve sa roditeljstvom, to je težak, često iscrpljujući posao, ali će se dugoročno isplatiti. Na kraju krajeva, i deca su ljudi, i ako želimo da naša odrastu u otporne, emocionalno stabilne odrasle osobe, moramo se prema njima odnositi s poštovanjem i naučiti ih da poštuju i nas i druge, u tom procesu,piše Žena

Zapamtite, vaše dete gleda sve što radite i ponavljaće vaše reči i dela. Dakle, baš kao što stara izreka kaže, ponašajte se prema njima onako kako biste želeli da se prema vama ponašaju.