Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

OVU ŽITARICU NIKO NE JEDE, A MOŽE DA SNIZI HOLESTEROL I KRVNI PRITISAK!

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta i jako sitna, te ima slatkast ukus.

Jedna je od rijetkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenimhidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Rastvorljiva vlakna u prosu mogu pomoći u smanjenju količine „lošeg“ holesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu. Rastvorljiva vlakna se pretvaraju u gel u vašem stomaku i apsorbuju holesterol, omogućavajući mu da se bezbjedno iznese iz vašeg sistema.

Neke studije pokazuju da proso takođe može da podigne nivo „dobrog“ holesterola i snizi trigliceride. Pošto je holesterol tako veliki faktor rizika za srčana oboljenja, redovno jedenje prosa može pomoći da vaše srce bude zdravije, piše Hayat.