Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Pet malo poznatih simptoma nedostatka vitamina B12

Vitamin B12 sudjeluje u brojnim procesima u tijelu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i izolacijske ovojnice koja omogućuje provođenje signala kroz živčani sistem.

U tekstu ćemo navesti neke od simptoma nedostatka vitamina B12, ako ste iskusili gotovo sve simptome, javite se vašem ljekaru.

Nedostatak B12 može uzrokovati anemiju i simptome poput umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost. Međutim, manje je poznato da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati i kognitivne probleme.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine, postoji pet problema koji se vide kod 85 posto pacijenata s nedostatkom B12: problemi s pamćenjem, kognitivne teškoće, afazija, problemi s učenjem i glavobolje (migrene).

“Anemija je prisutna u manje od 20 posto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su puno češći, mogu potrajati mjesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku”, navodi se u članku.

Osobama koje nemaju teški nedostatak vitamina B12 i neurološke simptome, vitamin B12 se može davati na usta u dozi od 1000 do 2000 μg jednom/dan. Vitamin B12 je prisutan samo u namirnicama životinjskog porijekla. Količina vitamina B12 u namirnicama, ovisi o vrsti namirnice, ali i zemlji proizvodnje.

U većini slučajeva situacija će se popraviti kada prehranu obogatite mesom, ribom, sirom, maslacem, jajima, prehrambenim kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12. Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno uzimati dodatke prehrani ili čak primati injekcije. prenosi klix