Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

PRVI SIMPTOM KOJI UKAZUJE NA NEDOSTATAK VITAMINA A: Osjećaj poznat svima, a kada je vrijeme za oprez

Vitamin A zbog višestrukih koristi koje ima na zdravlje nazivamo “zaštitnikom cijelog organizma”. Jača imunitet, pomaže u sprječavanju brojnih infekcija, snižavanju holesterola, normalnoj funkciji žlijezda, a najveću važnost ima u očuvanju vida.

Naučnici su otkrili da se ovaj važan vitamin u velikim količinama nalazi u hrani životinjskog porijekla: goveđoj jetri i srcu, mleku, jajima, puteru. Vitamin A možete dobiti i iz namirnica biljnog porijekla – narandžastog, crvenog i žutog povrća, kao što su šipak, bundeva, brusnica, šargarepa, narandžasta i crvena paprika, a najbogatije vitaminom A je riblje ulje. Ako se ove namirnice ne jedu dovoljno, vemenom dolazi do nedostatka vitamina A, koji se često manifestuje kroz ozbiljno pogoršanje vida.

Prema riječima endokrinologa Tatjane Bočarove, vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za vid: pomaže u radu optičkog nerva i jača očne mišiće. Jedan od prvih znakova nedostatka važnog elementa je pojava takozvanog “noćnog slepila” – kada osoba koja uđe u prostoriju sa ulice ne vidi praktično ništa.

Endokrinolog je takođe primetio da nedostatak vitamina A dovodi do suhoće rožnjače i začepljenja suznih kanala.

“Ovaj osjećaj je poznat svima koji mnogo vremena provode za računarom, a to je još jedna neprijatna posljedica nedostatka vitamina A”, tvrdi doktorka. prenosi “Novi“.