Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

PRVI SIMPTOMI UPALE PLUĆA: Evo zašto je opasno ako NEMATE visoku temperaturu!

Pneumonija je opasna respiratorna bolest. Često se razvija kao komplikacija nakon virusne ili bakterijske infekcije. Kod kuće je nemoguće pravilno dijagnostikovati, pa vam ljekari savjetuju da naučite da raspoznate glavne simptome i blagovremeno potražite pomoć.

Uprkos savremenim lekovima i metodama lečenja, pneumonija je opasna po život, može izazvati smrt pacijenta. U riziku su ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, djeca i stariji pacijenti sa hroničnim patologijama, hipertenzijom, srčanim manama. Prepoznavanjem upale u ranoj fazi, možete brzo zaustaviti bolest i pomoći sebi da se oporavite.

Prvi simptomi upale pluća:

Uz zapaljenje pluća, infektivni agensi utiču na alveole. To su mehurići na granama bronhija, koji obogaćuju krv kiseonikom, uklanjaju ugljen-dioksid. Sa pneumonijom, umjesto vazduha, ispunjeni su inflamatornim eksudatom i prestaju da obavljaju svoju glavnu funkciju.

Pneumonija se može brzo razviti, sa simptomima su oni koji podsećaju na običnu prehladu. Upalu pluća možete prepoznati u ranoj fazi po nekoliko znakova:

Visoke temperature se slabo kontrolišu lekovima.
Disanje postaje površno, osoba oseća nedostatak vazduha, ne može duboko da diše.
Puls se ubrzava, krvni pritisak pada.
U grudima postoji veliki pritisak.

Sa pneumonijom, pacijent se žali na tešku slabost i pospanost, postaje letargičan. Dubok kašalj prati ispljuvak sa zelenkastom nijansom karakterističnom za infekciju.

Glavni uzrok pneumonije je oštećenje plućnog tkiva virusima ili bakterijama u oslabljenom imunološkom sistemu. Često se bolest manifestuje nekoliko dana nakon osnovnog uzroka: nakon što je obolio od gripa, pacijent počinje da radi, ali oseća sve veću slabost, malaksalost i kašalj. Ponekad se pneumonija javlja bez visoke temperature. To može značiti da se imuni sistem ne bori protiv infekcije. Takva upala je najopasnija: pacijent otpisuje umor zbog stresa, prekomjernog rada, problema na poslu. Uznemirenost izaziva samo bolni kašalj, koji osoba pokušava da priguši biljnim čajevima ili sirupima.

Mogući uzroci pneumonije uključuju:

gljivična infekcija;
posledica hemijskog opekotina pluća;
teška hipotermija.

Da biste potvrdili dijagnozu, obavezno se obratite lekaru. Napravite, po preporuci specijaliste, rendgenski snimak pluća, na kome su jasno vidljivi žarišta i prisustvo tečnosti u šupljini.

Kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća: Dr Tatjana Radosavljević obajšnjava na šta treba posebno obratiti pažnju!
Pravilna ishrana i dijeta za upalu pluća

Sa zapaljenjem pluća, lečenje kod kuće može biti smrtonosno. U ranoj fazi koriste se antibiotici ili antivirusni agensi, lekovi za jačanje imunološkog sistema, sirupi koji ublažavaju napade kašlja. Kako se situacija poboljšava, lekari preporučuju fizioterapiju, vežbe disanja.

Sa pneumonijom, velika većina pacijenata nema apetit. Oslabljujući kašalj i smanjenje nivoa kiseonika u krvi dovode do slabosti mišića. Vašem tijelu su potrebni vitamini, hranljivi sastojci i proteini za lečenje. Oni su “građevinski materijal” za oštećene alveole, poboljšavaju elastičnost tkiva.

Za brzi oporavak, pridržavajte se terapijske dijete broj 11. Zasnovana je na jednostavnim principima:

Hraniti se u malim porcijama 5-6 puta dnevno. Ne terajte se da jedete velike količine hrane, uživajte u svakom zalogaju.

Smanjite količinu soli kako ne bi došlo do otoka, tečnost se brže uklanja iz pluća.

U prvim danima kuvajte na pari, prokuvajte ili pecite u sopstvenom soku. Važno je sačuvati hranljive materije i vlakna.

U teškom stanju pravite lagane pireje od povrća, smutije od svježeg voća, koji savršeno vraćaju snagu i energiziraju.

U početku, podržite svoje tijelo nemasnim mesom i ribom. Kiselo-mliječni proizvodi će pomoći u smanjenju negativnog efekta uzimanja antibiotika: sadrže bifidobakterije koje jačaju imunitet, sprječavaju disbakteriozu i zatvor.

Tokom perioda oporavka ne konzumirajte al*ohol i energetska pića, slatkiše i deserte od čokolade, hrane sa visokim sadržajem masti (puter, meso, dimljeno meso). Neko vreme ne kuvajte jela od mahunarki, kukuruza i ječma.

Za brzi oporavak, pijte više obične vode sobne temperature. Podržavaju imunitet i daju snagu antiinflamatornim čajevima od kamilice, lipe, listova maline. Za zatvor tokom uzimanja antibiotika svakodnevno pripremajte kompot od suvog voća.

Uz ranu dijagnozu, pneumonija dobro reaguje na lečenje, brzo prolazi bez komplikacija. Ako uočite glavne simptome, striktno se pridržavajte svih saveta ljekara. prneosi “Novi“.