Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Prvi simptomi vide se u prvoj godini: Prepoznajte autizam kod beba

Autizam kod dece je veoma složen poremećaj u razvoju mozga koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, te je od velikog značaja otkriti ga što ranije.

Ovaj problem utiče na društvene dečije veštine, kao što su igranje, učenje i komunikacija sa drugom decom, roditeljima i okolinom.

Mnogi stručnjaci su saglasni da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom, već čitavim spektrom faktora koji otežavaju govor. Lekari ne znaju šta konkretno uzrokuje znakove poremećaja iz spektra autizma, ali se veruje da je u pitanju kombinacija okoline i genetike.

Prvi znaci autizma ključni za dalje lečenje, saglasni su stručnjaci

Neki roditelji prepoznaju znakove poremećaja iz autističnog spektra (ASD) dok im je beba uzrasta od 6 do 12 meseci pa čak i ranije”, rekao je dr. Tomas Frejzer, klinički psiholog i istraživač autizma.Znakovi autizma kod beba

Dr. Frejzer tvrdi da neki roditelji mogu prepoznati znakove autizma kod beba starih 6-12 meseci, u zavisnosti od simptoma i njihove ozbiljnosti.

“Obratite pažnju na to reaguje li dete na društvene informacije i okolinu. Tokom prve godine života bebe počinju da brbljaju i upotrebljavaju gestove poput pokazivanja”, rekao je dr. Frejzer i dodao da bebe počinju da se smeškaju svojim roditeljima i pokušavaju da komuniciraju s njima.

Bebe s autizmom ponekad ne uspevaju da komunicaraju kroz zvukove ili gestove i ne reaguju na društvene stimulacije.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti ovo su još neki simptomi autizma u prvoj godini života:

Do 3 meseca

Ne prate svojim očima predmete u pokretu.
Ne prate roditelje dok se kreću u vidnom polju.
Možda ih više zaintrigira nešto poput pokrivača.
Ne reaguju na glasne zvukove.
Ne shvataju i ne grabe predmete
Ne smeju se ljudima
Ne mrmljaju
Ne obraćaju pažnju na nova lica

Do 7 meseci

Ne okreću glavu kako bi pronašli odakle dolaze zvukovi
Ne pokazuju ljubav
Ne smeju se i ne skiče
Ne posežu za predmetima
Ne pokušavaju da privuku pažnju
Ne vole igre skrivača (pokrivanje oči rukama)Do 12 meseci

Ne puze
Nijednu reč ne izgovaraju
Ne koriste gestove kao što su mahanje ili tresenje glavom
Ne upiru prstom na objekte ili slike
Ne mogu da stoje ni uz pomoć roditelja

“Bitno je naglasiti da ovi kriterijumi nisu uverljivi dokazi autizma. To su jednostavno stvari koje tražimo kako bismo utvrdili treba li dodatno da procenimo bebu”, rekla je Mandi Silvermana, viša ravnateljica Centra za autizam u Institutu za dečji um.

Kako postupiti ako dete ima autizam?

Dr. Frejzer savetuje da roditelji odmah zakažu posetu pedijatru.

“Razgovaraćete o razvojnim problemima, a lekar će proceniti vaše dete zbog autizma. Imamo dokaze koju ukazuju na to da što brže dete dobije dijagnozu, ranije će moći da započe s razvojnim i bihevioralnim intervencijama”, rekao je dr. Frejzer,piše Stil

“Ranom intervencijom pomoći ćete svojoj bebi da se nosi sa simptomima autizma i da ih možda čak preokrene. Kako dete raste, govorna i radna terapija, kao savetovanje za mentalno zdravlje pomaže detetu da napreduje. Clj je detetu olakšati simptome i poboljšati život što je više moguće”, zakljčuje Silverman.