Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Recept za KUNEFE – orijentalni desert čiji se ukus dugo pamti

Priprema se tako što se isjeckani rezanci (kadaif) peku lagano u malim bakrenim tanjirima na vatri sa lokalnim neslanim sirom, a zatim preliju vrućim šerbetom (attarom). Desert se konzumira dok je vruć i poseban šmek daju mu mljevene pistacije koje se posipaju po njemu na kraju.

Künefe se proizvodi širom Hataya i prodaje se na mjestima koja služe kao Künefeci (trgovine koje prodaju künefe). Iako je materijal koji se koristi u künefeu isti, njegov ukus varira.

Postoje informacije da izvorna verzija ovog kolača potiče iz Palestine i da se zove knafeh, no teško je znati jer je kolač popularan u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vrijeme ramazana. Postoje dakle najmanje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jerusalemska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).

Ukoliko posjetite pokrajinu Hatay možete probati künefe napravljen u Antakya Centru i Harbiyeu i odlučiti koji je bolji prema vlastitom ukusu. Na bazaru Hatay Kunefeciler prodaju se i potrebni sastojci za künefe i zamrznuti gotovi künefe spremni za domaća i međunarodna putovanja.RECEPT ZA KUNEFE
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
225 g rezanaca za kadaif
125g putera
2 SK mlijeka
200g neslanog sira
SIRUP
1,5 čaša (od jogurta) vode
1,5 čaša (od jogurta) šećera
1 SK soka od limuna
2 SK meda
2 SK putera sobne temperature
PO ŽELJI
mljevene neslane pistacije
Priprema: Prvo pripremite sirup: sipajte vodu i šećer, ostavite da ključa 5 minuta, potom smanjite temperaturu i miješajte još 15 minuta. Dodajte sok od limuna i odložite na stranu. Zatim istopite maslac i pomiješajte ga sa mlijekom. Pola rezanaca usitnite u blenderu (možete i ručno). Vatrostalnu posudu, prečnika 23cm, premažite polovinom mješavine meda i maslaca, stavite sitno usitnjene rezance, pritisnite i četkom nanesite polovinu smjese maslaca i mlijeka. Usitnite sir i ravnomjerno ga rasporedite, pa prekrijte drugom polovinom rezanaca. Ostatak mješavine putera i mlijeka rasporedite po površini. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni, na 190C, na srednjoj rešetki dok gornji sloj ne postane zlataste boje. Izvadite ga, prevrnite na tanjir, pa posudu u kojoj pečete ponovo premažite smesom od meda i putera, pa vratite kunefe tako što će gornji dio sada biti dolje. Vratite ga u rernu i pecite dok gornji sloj ne postane zlatno-žut (prevrnite ga). Čim kunefe izvadite iz rerne, prelijte ga mlakim sirupom,piše Furaj.ba

Napomena: Ako ne možete da nabavite rezance za kadaif, poslužit će i tanka fida za supu. Ukoliko imate male bakrene posude, pravite u njima.