Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Recept za palačinke s hiljadu rupica koje se rade bez jaja i mlijeka

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, no ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, no u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz nešto meda.

Sastojci za palačinke baghrir:

750 ml tople vode
250 g fino mljevenoga griza
100 g brašna
2 čajne kašikice praška za pecivo
1 kašika suhoga kvasca
1 čajna kašikice šećera
1 čajna kašikica soli
Priprema palačinki baghrir:

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke. Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smjese ne postane pjenast,piše N1

Prebacite po jednu šeflju (kutlaču, kaciol) smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik. Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.
Prebacite palačinku na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Poslužite s malo meda. Prijatno!