Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Smanjuje NERVOZU i NESANICU, ublažava stomačne probleme – Ovaj čaj je oporavak za organizam

Čaj od lavande ne samo da dobro miriše, veoma je prijatan za čišćenje usne duplje, ima dosta drugih svojstava zbog kojih ćete ga definitivno više koristiti.

Najbolje je piti ga u kasnijim večernjim satima. Koristi se još i u pravljenju eteričnih ulja, kao začin i ima brojna lekovita svojstva. Pomaže kod anksioznosti
Pojedina istraživanja tvrde da neka jedinjenja u lavandi mogu da stimulišu aktivnost u određenim područjima mozga i utiču na prenos impulsa između moždanih ćelija na načine koji podižu raspoloženje i proizvode umirujući efekat.

Ta jedinjenja su, na primer, cineol, linalol, ocimen, linalil acetat, lavandulol acetat i kariofilen.

Dok se pokazalo da i miris ekstrakta lavande i oralni preparati ulja lavande poboljšavaju raspoloženje i smiruju um, isto se ne može sa sigurnošću tvrditi za čaj od lavande već je potrebno više istraživanja.

Ipak, dosadašnja istraživanja pokazuju pozitivne promene kod osoba koje boluju od depresije i anksioznosti.

Poboljšava san

Iako ne postoje posebna istraživanja o efektu čaja od lavande na kvalitet sna, studije o drugim vrstama lavande pokazuju obećavajuće rezultate.

Jedna od njih sprovedena na 158 novopečenih majki u postporođajnom periodu pokazala je da su žene koje su 10 puta duboko udisale miris lavande četiri puta nedeljno za osam nedelja imale značajno bolji kvalitet sna od onih u placebo grupi.

Ublažava menstrualne grčeve

Menstrualni grčevi mogu uveliko da utiču na kvalitet života žene jer bol ne dopušta nikakve druge aktivnosti, što zna da bude iscrpljujuće.

Ali, udisanje eteričnog ulja lavande i/ili konzumiranje čaja od lavande tokom menstruacije može da umiri područje materice i smanji grčeve, što je potvrdilo i jedno istraživanje.Olakšava probavu

Kao što pomaže kod menstrualnih grčeva, čaj od lavande ublažava i grčeve u crevima i želucu. Osim toga, dobro deluje i protiv nadutosti, poboljšava funkciju jetre i pomaže kod oslabljene funkcije žuči,piše Žena

Pomaže pri lakšem disanju

Čaj od lavande može da pomogne onima koji imaju problema sa disanjem otvaranjem disajnih putovaProtivupalna svojstva lavande smiruju upaljene mišiće u grlu i gruda, tako olakšavajući disanje. Antibakterijska svojstva čaja od lavande takođe pomažu u eliminaciji bakterije koje mogu da prouzrokuju prehladu i začepljenost disajnih puteva.

Čaj od lavande dobro je konzumirati uveče nakon napornog radnog dana kako biste se smirili i pripremili za san. Ako vas boli glava, čaj od ove lekovite biljke pomoći će u rešavanju i tog problema.