Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Šta se događa s vašim organizmom ako svakodnevno pijete temeljac od kostiju

Ova tečnost dobija se kuhanjem životinjskih kostiju, a na našem području to su najčešće goveđe ili pileće kosti. Uz, obično se doda i razno povrće te začinsko bilje.

Registrirana dijetetičarka Caroline Young istakla je da temeljac od kostiju osigurava minerale i elektrolite poput magnezija, natrija, fosfora, kalcija i kalija, koji su neophodni za održavanje zdravog organizma.

Jedna šolja temeljca sadrži oko 120 kalorija, četiri grama ugljikohidrata, jedan gram šećera, devet grama bjelančevina, 390 miligrama natrija, jedan miligram željeza (što je šest posto dnevnog unosa) te 25 posto dnevnog unosa vitamina A i sedam posto dnevnog unosa vitamina C.

Međutim, šta se događa s vašim organizmom ako svakodnevno pijete temeljac? Naime, temeljac od kostiju sadrži protuupalne spojeve poput kolagena, glutamina i glicina, koji pomažu kod ublažavanja simptoma stanja kao što su artritis.

Također, može poboljšati zdravlje kostiju jer sadrži kalcij, magnezij i fosfor, a koje pored toga igraju ključnu ulogu u gustoći i snazi kostiju, pomažući tako u prevenciji stanja kao što je osteoporoza. Dijetetičarka Young navodi da temeljac održava i zdravlje zglobova.

“Temeljac od kostiju sadrži glukozamin, dio hrskavice, koji je povezan s poboljšanim zdravljem zglobova. Želatina i kolagen u supi od kostiju mogu biti korisni za zdravlje zglobova jer pomažu u održavanju cjelovitosti hrskavice i smanjuju bolove u zglobovima”, navodi ona.

Na kraju, ovaj napitak održava i zdravlje crijeva zbog aminokiselina glutamina i glicina. Ovi spojevi pomažu u jačanju crijevne sluznice smanjujući crijevnu propusnost i tako sprečavaju ulazak štetnih tvari u krvotok. No, iako temeljac od kostiju nudi brojne zdravstvene prednosti, nije sigurna u velikim količinama.

“Glavni rizik za svakodnevnu konzumaciju supe od kostiju je uzimanje toksičnih teških metala, poput olova i kadmija. Međutim, istraživanja pokazuju da je rizik povezan s konzumiranjem takvih metala relativno minimalan u kupovnim i domaćim juhama od kostiju”, navela je Young.

Temeljac možete piti kao topli napitak, a možete ga uvrstiti i u razne supe, variva i umake. prneosi Klix