Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Šta su kalorije i kako ih brojati?

Kalorija u hrani je zapravo kilokalorija ili 1000 kalorija, ali se u uobičajenom govoru i upotrebi koristi samo kalorija umjesto kilokalorija. Oznaka je kcal (kilocalorie).

Tako da, kada kažemo kako ugljeni hidrati imaju 4 kalorije po gramu, zapravo mislimo 4 kilokalorije po gramu. Kada govorimo i pišemo o potrošnji kalorija, uvijek se upotrebljava pojam kalorija, a pri čemu se misli na kcal.

Koliko kalorija tijelu treba?

Koliko dnevno trebate unijeti kalorija zavisi od veličine vašeg tijela i nivoa dnevne aktivnosti. Krupnije osobe trebaju više kalorija od mršavijih osoba, pa potrošnja kalorija nije za sve jednaka, ali postoje neki osnovni proračuni, prema kojima se može zaključiti koliko prosječnoj osobi treba kalorija uz prosječan nivo aktivnosti. Ukoliko ste teži i krećete se više trebaće vam nešto više od toga, a ukoliko više sjedite trebaće vam manje kalorija nego prosječnoj osobi, prenmosi Covermagazin.

Za ženu prosječne težine i prosječne aktivnosti dnevna potrošnja kalorija je oko 2000 do 2500 kcal.

Za muškarca prosječne težine i prosječne aktivnosti dnevna potrošnja kalorija je 2500 do 3000 kcal.

Prosječna aktivnost podrazumijeva osobu koja vježba tri puta sedmično. Osobe starije od 40 godina trebale bi takođe smanjivati kaloričnost hrane u prosjeku na svaku godinu po jedan posto dnevnog unosa kalorija.

Kalorije u hrani
Svaka namirnica je sačinjena od masnoća, ugljikohidrata ili proteina, ili kombinacija ovo troje.

Masnoće imaju 9 kalorija po gramu (9 kcal),

Proteini imaju 4 kalorije po gramu (4 kcal) i

Ugljeni hidrati imaju 4 kalorije po gramu (4 kcal).

S obzirom da je većina namirnica kombinacija ovo troje moraćete ili čitati etikete ili procijeniti sastav. Voda nema kalorija, pa što je u nekoj namirnici više vode, to je manja kaloričnost. Zbog toga voće i povrće uglavnom ima manje od 100 kalorija na 100 grama.