Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Šta treba da jedete da biste imali jake i zdrave kosti?

Kalcijum – Ovaj mineral je ključan za izgradnju kostiju. Mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt su odlični izvori kalcijuma. Međutim, postoje i druge namirnice bogate kalcijumom kao što su bademi, brokoli, kelj i sardine.

Vitamin D – Vitamin D je važan jer pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum. Sunčeva svjetlost je najbolji prirodni izvor vitamina D, ali ga možete pronaći i u namirnicama kao što su masna riba (losos, skuša), jaja i obogaćene žitarice.

Proteini – Dobar unos proteina je bitan za zdravlje kostiju. Izvori proteina uključuju meso, ribu, mliječne proizvode, grah, soju i orašaste plodove.

Kalijum – Kalijum može pomoći u neutralizaciji kiselina u tijelu koje mogu ispirati kalcijum iz kostiju. Banane, pomorandže, krompir i rajčice su dobri izvori kalijuma.

Magnezijum – Ovaj mineral pomaže u očuvanju strukture kostiju. Nalazi se u namirnicama poput badema, špinata, integralnih žitarica i avokada,piše N1

Vitamin K – Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u stvaranju proteina neophodnih za zdravlje kostiju. Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat i brokoli su odlični izvori vitamina K.

Uz pravilnu ishranu, važno je voditi računa i o drugim faktorima koji mogu uticati na zdravlje kostiju, kao što su redovna fizička aktivnost, održavanje zdrave težine i izbjegavanje pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola. Savjetujemo da se za personalizirane savjete uvijek obratite zdravstvenom profesionalcu.