Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Šta znače bijele tačkice na noktima?

Ako se desi da jedna od tih promjena budu bijele tačke, to bi mogao da bude znak da morate da usporite, ili da napravite pauzu od manikira.

Šta su bijele tačke na noktima?

“Bijele mrlje (tehnički nazvane tačkasta leukonihija) su definisane naslagama keratina na ploči nokta”, objašnjava Pol Džerod Frenk, poznati kozmetički dermatolog iz Njujorka, piše Real Simple. On ističe da ovakve linije mogu da budu poprečne ili uzdužne.

Šta uzrokuje bijele mrlje na noktima?

Suprotno popularnom mišljenju, vjerovatno nije u pitanju nedostatak kalcijuma.

“Bijele tačke na noktima su tipično znak oštećenja ležišta nokta zbog suvoće ili traume. Ljudi koji grickaju nokte skloni su da dobiju ove bijele mrlje, kao i oni koji često imaju gel manikir. Veoma rijetko će to biti nedostatak određenih minerala poput cinka i kalcijuma”, objašnjava doktor Frenk.

On dodaje da neke bijele mrlje mogu da budu uzrokovane autozomnim genom koji je naslijeđen (stanje se zove totalna urođena nasledna leukonihija), dok druge mogu ukazivati na gljivičnu infekciju ili alergijsku reakciju na sastojke akrila ili gela za manikir. Ovo posljednje će vjerovatno izgledati kao “razbacane” bijele tačke, dok bi trauma trebalo da bude jedno koncentrisano mjesto.

Da bi nokti bili čisti, dr Frenk predlaže da ih održavate hidriranim, izbjegavajte grickanje noktiju i pravite pauze između manikira, pišu Novosti.