Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Svi je jedemo za doručak, a pravi haos organizmu

Međutim, veoma je važno kojim namirnicama započinjemo dan jer od toga važi kakva će nam energija biti tokom dana.

Uprkos činjenici da su krosasani i peciva mnogima omiljeni izbor za doručak, nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora, prenosi novi-portal.com.

“Kao rezultat, čovjek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za varenje, zbog čega se organizam izmori”, objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval.

Mnogi misle da su razne kaše najzdraviji izbor kada je doručak u putanju. Ipak, nutricionistkinja otkriva da su upravo one prepune jednostavnih ugljenih hidrata.

“Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji tjeraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osjećamo umor”, objasnila je doktorka i istakla da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo prelivaju vrelom vodom.

“U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osjećaj sitosti će do ručka sigurno potrajati” kaže Anđelika i ističe da peciva nisu pogodna za doručak.

“Nemojte nasjedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati, koji se ne preporučuju”, tvrdi ona, pišu Nezavisne.