Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Tri zlatna pravila za život s visokim pritiskom

1. Vježbajte, izbjegavajte sol, nemojte pušiti

Uobičajeni savjet o zdravom načinu života vrijedi dvostruko ako želite izbjeći srčani udar, demenciju, zatajenje bubrega i druga zdravstvena stanja koja mogu biti uzrokovana zanemarenim krvnim pritiskom. To znači puno tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane, malo soli i život bez cigareta. Zdrav način života pomoći će vam i da smanjite potrebu za lijekovima za pritisak.

Najbolji sportovi izdržljivosti, poput vožnje bicikla, hodanja ili plivanja, idealni su barem triput sedmično po 30 do 45 minuta. Pritom je najbolje izbjegavati naprezanje kardiovaskularnog sistema. Ako, primjerice, idete trčati, pokušajte ne sprintati do razine na kojoj jedva dišete.

2. Redovite provjere

Ako znate da imate visok krvni pritisak, trebali biste ga redovno mjeriti, primjerice, jednom sedmično ili svaki mjesec. Najbolje je da se o tome dogovorite s doktorom.

Prilikom mjerenja kod kuće, vrijednosti su obično niže nego kod liječnika. To je zato što su mnogi ljudi u ordinaciji pomalo uznemireni, što uzrokuje porast pritiska. Zapisivanje vrijednosti u dnevniku ili aplikaciji dobra je ideja. Čak i ako se, kao bolesnik s hipertenzijom, osjećate dobro, doktor bi vam ipak trebao povremeno izmjeriti tlak, primjerice svakih šest mjeseci.

3. Nemojte prestati uzimati lijekove

Lijekove treba uzimati tačno onako kako je propisao doktor. To znači da čak i ako se osjećate dobro, ne biste trebali smanjivati dozu – barem ne bez zelenog svjetla doktora.

Svatko ko uzima ACE inhibitore, sartane ili diuretike, trebao bi redovno kontrolirati funkciju bubrega i razinu kalija. To je zato što ti lijekovi, koji se koriste za liječenje visokog krvnog pritiska, mogu oštetiti bubrege. Stručnjaci za zdravlje srca savjetuju preglede jednom prije početka terapije, četiri sedmice nakon toga, zatim nakon tri mjeseca i svakih šest mjeseci. prenosi N1