Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Uzorna majka savjetuje: Odgojila sam tri kćerke, dvije generalne direktorice i jednu doktoricu u svijetu muške dominacije

Već znate da ste svojoj djeci uzor, ali šta to tačno treba da znači u praksi?

Ester Vojcicki je novinarka, edukatorka i autorka knjige „How to Raise Successful People“ (Kako odgajati uspešne ljude). Ona je za CNBC objasnila kako je vaspitala ćerke koje su stigle na vrh u profesijama kojima tradicionalno dominiraju muškarci.

„Ključ uspješnog roditeljstva je u razumijevanju da ste vi najveći uzor u životu svog djeteta. Od malih nogu, djeca će pažljivo posmatrati i modelovati se po vama, tako da način na koji se ponašate ima značajan uticaj na njihovo ponašanje.

Volim da mislim da mi je pažljivo „modelovanje“ pomoglo da podignem veoma uspješne ćerke. Suzan je bila izvršna direktorica You Tubea, Dženet je ljekar, a En suosnivačica i izvršna direktorica 23andMe.

Na osnovu mog iskustva kao majke i edukatorke, ako praktikujete ovih sedam obrazaca ponašanja, radite bolje od većine roditelja:

Generalno ste tačni

Ako ne možete da stignete na vrijeme, bar pozovite ili pošaljite poruku da obavijestite drugu osobu. To je uobičajena ljubaznost i radi se o tome da ste spremni da vidite situaciju iz perspektive druge osobe.

Tačnost pokazuje da poštujete vreme drugih ljudi. Uobičajeno kašnjenje pokazuje suprotno. To je nešto što uvijek naglašavam svojim polaznicima, kao i svojoj djeci i unucima.

Imate zdrav odnos sa tehnologijom

Ovo je važno. Nedavno istraživanje je pokazalo da Amerikanci proveravaju svoje telefone u proseku 144 puta dnevno, što je dovelo do onoga što specijalistkinja za tehnologiju, Linda Stoun, naziva „kontinuiranom delimičnom pažnjom“.

Pomisilite sada kakav ste vi model djeci koja moraju da se koncentrišu na svoj domaći zadatak! Studija iz 2022. pokazala je da mala djeca čije majke prekomjerno koriste telefon imaju više problema da se oporave od emocionalnog stresa.

Imate zdrav odnos sa hranom

Kako izgledaju vaše uopštene navike u ishrani? Briga o svom zdravlju je najbolji način da naučite svoju decu da rade isto.

U mojoj porodici, moji unuci su rano naučili da čitaju etikete na hrani i znaju da izbjegavaju prerađenu, nezdravu hranu. Na mojim časovima polaznici znaju da oduzimam gazirana pića. Bez izuzetaka! Njihovo zdravlje mi je važno, jer mi je stalo do njih kao ljudi.

Dajete prednost porodici

Čak i u razvedenim domaćinstvima, roditelji treba da modeluju svoju saradnju. Davanje prioriteta porodici takođe znači deljenje iskustava, dobrih i loših. Ovo uči decu kako da se nose sa svime što im život nametne.

Jedan od najboljih načina da naučite važnost porodice je da se zajedno zabavite. Što više pozitivnih iskustava, to dijete osjeća više podrške. To može biti samo igranje društvene igre, odlazak u park ili zajedničko skakanje na trampolini.

Ne lažete svoju decu

Mislim da svi roditelji ponekad lažu svoju djecu. Kažemo stvari kao što su: „Mislim da je prodavnica sa sladoledom sada zatvorena.“ Posle nekog vremena, djeca to shvate. Ali nisu sve vrste laži štetne. Laži o značajnim pitanjima stvaraju nedostatak povjerenja.

Reći svom djetetu da niko drugi neće otići na predstavu je veliki problem kada sazna da su svi ostali u stvari otišli na predstavu. Poverenje je temelj svih odnosa, a posljednja stvar koju želite da uradite je da to prekinete.

Ne gubite živce

Svi vičemo u nekom trenutku. Ali da li nehotice učite svoju djecu da je vikanje prihvatljiv način komunikacije? Da li psujete, ali se ljutite kada vaša djeca koriste psovke?

Nije dobro lažirati svoje emocije, ali bi pomoglo da shvatite da ljutnja ne čini stvari boljim. To je izbor i način života koji bismo željeli da naša djeca izbegavaju.

Spremni ste da priznate kada niste u pravu

Svi govorimo o ljubaznosti i opraštanju, ali to ne znači da zaista znamo kako da ih praktikujemo.

Tokom svih decenija podučavanja, naučila sam da oprostim svojim učenicima bez obzira na sve. To ne znači da nema kazni, ali znači da im uvijek dajem šansu da nešto isprave.

Iako je bolno priznati da griješim, otkrila sam da je to manje bolno od pokušaja da prikrijem grešku koju sam napravila. Uvijek učim i rastem, i želim da to prenesem na nove generacije.