Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

VAGA VAS (MOŽDA) VARA: AKO POKAZUJE VEĆU CIFRU – EVO ŠTA TO MOŽE ZNAČITI!

Prilikom procesa mršavljenja, mjerenje težine može da nas demotiviše.

Bilo da držite dijetu, vježbate ili, jednostavno, brinete o svom zdravlju, može se desiti da postanete previše okupirani pitanjenjem koliko tačno kilograma imate.

Naravno, broj kilograma je često dio ljekarskog pregleda i njegova žažnost je velika, ali znate li koliko često bi trebalo da stajemo na vagu i koliko taj broj zaista ima veze sa zdravstvenim stanjem?

Broj na vagi, kao što znamo, pokazuje našu tjelesnu masu, što, pored masnih naslaga, uključuje i težinu mišića, organa, kostiju, kože, vode, krvi…

Sama težina ima veze s indeksom tjelesne mase (BMI), koji nas svrstava u određene kategorije i pokazuje imamo li rizik od nekih oboljenja (dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, srčana oboljenja…). Međutim, sam BMI nam ne pokazuje procenat masnih naslaga koje imamo u tijelu.

Naša težina je zapravo slika veze tijela i gravitacije. Na drugoj planeti, imali bismo posve drugačiju težinu. Zato broj na vagi ne govori mnogo o našem zdravlju, ali ono što su istraživanja pokazala jeste da težina može da nam pomogne da pravimo zdravije izbore.

Na putu ka boljem zdravstvenom stanju, važno je da otkrijemo da li bi trebalo da izgubimo koji kilogram.

Naime, mi možemo da poboljšamo naše zdravlje preko bolje ishrane i fizičke aktivnosti, a da uopšte ne smršamo. Stručnjaci se slažu da u ovom slučaju ne moramo da se mjerimo jer ta brojka ništa ne znači.

Ipak, ukoliko nam cilj jeste da izgubimo višak kilograma, mjerenje je mnogima važna stavka na ovom putu. Samo, važno je napomenuti da je mršavljenje dugotrajan proces i da će brojka na vagi varirati, u zavisnosti od dobijanja mišićne mase i brojnih drugih faktora. U ovom slučaju sama odjeća i obim struka i drugih djelova tijela bolji su pokazatelj jesmo li smršali ili ne, piše Ljepota i zdravlje.

U slučaju da vaga, prilikom procesa mršavljenja, pokazuje veću cifru, to ne znači da smo dobili višak kilograma u tradicionalnom smislu. To može značiti da nam se povećala masa mišića.

Ono što je zaključak, prema istraživačima, jeste da cifra na vagi ne znači puno. Zapravo, prilikom procesa mršavljenja, mjerenje težine može da nas demotiviše. Umjesto toga, izaberite par omiljenih pantalona ili farmerica i neka vam one budu mjerilo jeste li uistinu dotjerali svoju figuru ili ne, piše Hayat.