Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Važno je znati: Ovih pet znakova ukazuje da ste se otrovali pljesnivom hranom

Jedan od najčešćih znakova upozorenja na trovanje plijesnima je alergijska reakcija (kihanje i curenje nosa) koju prate suzne oči i zamagljenost, osip na koži koji svrbi i metalni okus u ustima. Međutim, mogu se pojaviti glavobolja, proljev, mučnina i povraćanje.

Plijesan nastaje zbog viška vlage i proizvodi alergene, iritanse i otrovne tvari. Također možemo biti izloženi plijesni kroz hranu koju jedemo. Neki uobičajeni krivci, kaže nutricionistica, su orašasti plodovi, sirevi, alkohol, pšenica, sušeno voće, soja umak i stari začini.

“Važno je spriječiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem prostoru ima vlage i plijesni, veća je vjerojatnost da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu”, objašnjavaju nutricionisti, kako ih citira Slobodna Dalmacija.

Vlaga i plijesan također mogu utjecati na imunološki sistem. Udisanje ili dodirivanje plijesni opasno je za bebe, starije osobe, osobe s kožnim problemima te osobe koje pate od respiratornih problema poput alergija i astme.

Kako biste smanjili vjerojatnost da hljeb (kao namirnica koju najčešće koristimo i podložna je stvaranju plijesni) ne popljesnivi, čuvajte ga u kutiji za kruh ili platnenoj vrećici na suhom i hladnom mjestu. Pohranjivanje kruha u zamrzivač također je opcija, sve dok je zamrzivač na odgovarajućoj temperaturi. Iako je hladnjak hladan i trebao bi spriječiti pojavu plijesni, hljeb ima tendenciju brže poprimi plijesan ako je hladan.