Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Zašto biste maslinovo ulje trebali koristiti svaki dan

Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koje su zdrave za srce, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, koje se povezuju sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i upala u tijelu.

Maslinovo ulje je odavno poznato po svom značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem nivoa LDL holesterola (“lošeg” holesterola) dok promoviše povećanje HDL holesterola (“dobrog” holesterola). Pored toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli. Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje nivo holesterola, snižavanje krvnog pritiska , pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta. prenosi Klix

Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja. Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti. Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.

Uključivanje maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu smatra se mudrim izborom za one koji imaju za cilj poboljšati zdravlje srca i upravljati upalom, što ga čini osnovnom u mediteranskoj ishrani poznatom po svom pozitivnom utjecaju na dobrobit srca i krvnih žila.

Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja.