Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Zašto se beba stalno budi

Mnogo je male djece koja imaju probleme sa spavanjem ili prečestim buđenjem. Dijete nekad ne može zaspati bez prisustva prisne osobe, najčešće na rukama ili dok sisa.

A kad zaspe, nakon nekog vremena se budi uz plač i ponovo traži uspavljivanje na isti način. Situacija se ponavlja iz noći u noć, a roditelji postaju očajni.

Šta učiniti
U prosjeku se svi budimo sedam puta tokom noći i postoji mišljenje da je riječ o prirodnom mehanizmu zaštite kojim se nakratko “provjerava” je li u okolini sve uredu i možemo li nastaviti spavati.

A kada dijete zaspi na rukama i kada ga uspijete prevariti i staviti ga u krevet, prvim buđenjem ono vidi da nešto nije kako treba (nije na rukama) i to je dovoljno da se razbudi. Kod sljedećeg uspavljivanja teže će zaspati jer se boji da ga ne prevarite.

1. Odlučno staviti dijete u krevetić, bez puno različitih “začina” koje će mu otkriti da se bojite njegovog plakanja.

2. Prilikom buđenja noću, javite mu se nakratko, ali ga nemojte uzimati u naručje.

3. Nakon desetak minuta plakanja, opet se javite i tako po pet minuta duže svaki put dok ne prestane plakati. Nakon nekoliko noći, sam će usnivati i neće se buditi uz plač.

Noćni strahovi
Nekada djeca se usred noći probude i počnu jako plakati. Riječ je o noćnim strahovima, pojavi koja se čini dramatičnom, ali nije znak bolesti. Djeca se ne sjećaju ovih događaja ujutro kada se probude,piše Avaz