Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Zašto vam titra oko, kako ga zaustaviti i koji su uzroci

Bez obzira javlja li se titranje desnog oka ili titranje lijevog oka, u većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe. Može se javiti i bez da saznamo uzrok.

Stanja koja uzrokuju titranje oka:

– Alkohol

– Kofein – ukoliko konzumirate veće doze kofeina, može se dogoditi titranje oka. Smanjite unos kofeina.

– Umor i stres – ovo je većinom glavni uzrok za titranje oka. Poradite na opuštanju, priuštite sebi malo više sna i pokušajte odmoriti oči što je više moguće.

– Iritacija površine oka ili unutrašnjosti kapka

– Nedostatak sna

– Fizičko opterećenje

– Pušenje (saznajte Kako pušenje utječe na zdravlje očiju)

Ovu pojavu često mogu uzrokovati i dugotrajno sjedenje pred računarom, dugotrajno čitanje, gledanje televizije, pretjerana upotreba mobilnog telefona, pretjerano igranje igrica na računaru ili pred televizijom – sve radnje koje oči izlažu dugotrajnom naporu i umoru.

U narodnom starom vjerovanju često je bilo pitanje: što znači kad titra desno oko ili kad treperi desno oko?

Odgovor bi bio da će vam se ostvariti ono što poželite. Međutim, u medicini je situacija malo drugačija, a evo i dodatnih mogućih uzroka za titranje oka.

Titranje oka – često mu prethode neka od ovih stanja:

– Blefaritis

– Osjetljivost na svjetlo

– Konjunktivitis

– Suhe oči

Ponekad, iako rijetko, ova pojava može biti znak nekih živčanih ili moždanih poremećaja, međutim tada titranje oka prate i drugi simptomi. Poremećaji koji mogu uzrokovati titranje oka:

– Belova paraliza

– Cervikalna distonija

– Distonija

– Parkinsonova bolest

– Nuspojave lijekova

– Turetov sindrom

Ukoliko vam se ovo stanje ne povuče u maksimalno tri sedmice te vam titraju i drugi dijelovi lica svakako se obratite svom ljekaru . savjetuje dr Dean Šarić.

Ljekarsku pomoć potražite ukoliko vam svaki titraj u potpunosti zatvori oko ili ukoliko vam oči nateknu, zacrvene se ili primijetite iscjedak te ukoliko imate problema s ravnotežom ili vam se zamutio vid. prenose Nezavisne

Kako zaustaviti titranje oka?

Kao što smo napomenuli, ovo stanje mogu uzrokovati dugotrajno čitanje, rad za računarom, gledanje TV-a, velika izloženost ekranima generalno.

Za početak, ostavite sve svoje gedžete po strani i probajte se samo odmarati i opuštati. Ukoliko vam sav odmor i sve tehnike opuštanja ne pomažu, možda se radi o nedostatku minerala u tijelu, a najčešće je to magnezijum.

Dodajte svojoj prehrani magnezijum, ili u obliku dodataka hrani ili namirnicama koje sadrže magnezijum (bademi, zob, špinat, srdele, tuna).

Probajte promijeniti neke svoje životne navike, priuštite sebi više sna i više opuštanja i vremena u prirodi. Takođe, smanjite kofein, pušenje i nezdravu prehranu kako biste izbjegli titranje oka, prenosi “Dioptrija”.