Connect with us

Upište pojam za pretragu

Nekategorisano

Kako da uskladite stilove sobnih vrata u vašem domu?

Ako dizajnirate svoj novi dom ili svom već postojećem dajete novi izgled, sigurno ste razmišljali o sobnim vratima kao delu enterijera koji utiče na sklad čitave prostorije. Verovatno sobna vrata kombinujete sa celinom prostora, ostatkom nameštaja i dominantnim stilom koji preferirate.

Možda ste se čak i zapitali da li možete da mešate stilove unutrašnjih vrata. Izbor sobnih vrata je veliki i sa pravom se pitate da li morate da se ograničite samo na jedan. Vaša sobna vrata mogu biti i funkcionalna i lepa; slobodno koristite svoj stil unutrašnjih vrata da biste stvorili mala umetnička dela kojima će se vaši gosti diviti.

Ali pazite jer postoji ispravan i pogrešan način da se ugradi više stilova vrata u jedan stan. Koji stilovi funkcionišu jedan sa drugim? Hajde da pogledamo.

Tradicionalna vrata

Tradicionalna vrata su klasična. Dobro su rešenje ako imate dom u zanatskom ili kolonijalnom stilu i neverovatno su zadivljujuća kada su uparena sa domovima koji imaju mnogo ukrasa i dekora od drveta. Pored toga, ova vrata često imaju mekan, nenametljiv izgled koji će se lako uklopiti sa ostalim nameštajem. Dakle, kada želite da se vaša vrata besprekorno uklapaju, tradicionalna vrata su najbolja opcija za vas.

Tradicionalna vrata su pravljena u ranom američkom stilu, evropskom ili plantažnim stilu. Tradicionalna vrata, kao što su vrata sa šest panela, prilično su univerzalna i dobro se uklapaju sa drugim tipovima kao što su rustikalna, pa čak i umetnička i zastakljena. Drugim rečima, idu uz sve.

Moderna vrata

Elegantna moderna vrata daju osećaj sofisticiranosti i luksuza svakom domu. Mešavina stakla i metala je odlična za klizna vrata kako bi unutrašnjost vašeg doma negovala osećaj otvorenosti, a da i dalje imate mogućnost privatnosti.

Odlučite se za moderna vrata jer su veoma funkcionalna  –  sa njima smanjujete troškove energije vašeg doma. Pored toga, moderni čelični i stakleni prozori imaju opcije koje pomažu da se minimizira gubitak toplote i hladnog vazduha. Moderna vrata mogu da odgovaraju mnogim stilovima unutrašnjih vrata, ali umetnički, zastakljeni i elegantni tipovi vrata se odlično slažu. Neke modele možete pogledati klikom na ovaj link.

Rustikalni stil

Rustična vrata su često napravljena od drveta i obično se koriste da pokažu samo prirodu drveta. Prirodno drvo je moderan izbor za one koji žele enerijer inspirisan prirodom. Međutim, ako je vaš cilj da budete ekološki savesni, odlučite se za korišćenje obnovljenog drveta za svoja vrata. Sobna vrata od medijapana će biti odličan izbor i prihvatljivo rešenje.

Rustična vrata mogu dobro da se uklope sa tradicionalnim, obojenim i obloženim vratima.

Elegantna sobna vrata

Visoka vrata često izazivaju vizije velikih dvorana i palata, tako da je sasvim prirodno da se o njima razmišlja kao o elegantnim. Ali to se ne zaustavlja samo na tome – staklena vrata i vrata u francuskom stilu su takođe izuzetne opcije za salonske stanove. Ona su elegantna, moderna i praktična. Stilovi unutrašnjih vrata poput ovih mogu biti odličan dodatak domu u savremenom stilu ili čak rustikalnom stilu kada su pravilno ugrađeni. Mogu pregrađivati prostoriju kada je potrebna privatnost ili ostati otvorena, kada nam tako više odgovara.

Umetnički stil sobnih vrata

Ako želite da svom domu dodate smeli dodir originalnosti i zabave, uključite stil unutrašnjih vrata u svoje planove dizajna. Mozaici, vitraž, zamršeni dizajni i još mnogo toga su odlične umetničke opcije ako se poklapaju sa estetikom koju tražite.

Ako vam je potrebna inspiracija za umetničke stilove sobnih vrata, na internetu ih ima bezbroj. Idite na Instagram ili Pinterest za sjajnu inspiraciju ne samo za vrata, već i za šeme boja, dekor i još mnogo toga. Vodite računa, mešavina različitih stilova stvara kohezivnu atmosferu za celu kuću, uključujući vrata.

Umetnička vrata se dobro slažu sa obloženim, zastakljenim i obojenim vratima kako bi stvorili zabavan i jedinstven izgled u domu. Pazite da ne preterate!

Staklena sobna vrata

Zastakljena vrata dolaze u mnogo stilova i varijanti, tako da su ovo veoma česta kombinacija u stanovima. Obično se trpezarijska ili kuhinjska vrata uzimaju sa ugrađenim staklenim delovima i razlikuju se od vrata drugih prostorija.

Prirodno svetlo je zdravo i uvek u modi, a zastakljena vrata su savršena za propuštanje sunčeve svetlosti. Prirodno svetlo ima mnoge prednosti, pomaže u oslobađanju od stresa i anksioznosti i poboljšava raspoloženje i produktivnost. Pored toga, prilagođavanjem nivoa neprozirnosti vaših zastakljenih vrata, imate mogućnost da pustite svetlosti onoliko koliko želite.

Kada su pravilno oblikovana i sa odgovarajućom paletom boja, staklena sobna vrata se dobro uklapaju sa obloženim, umetničkim, modernim i tradicionalnim vratima.

Nemojte se plašiti da budete kreativni

Kada su u pitanju stilovi i dizajn sobnih vrata, nemojte se plašiti da budete kreativni. Samo se pobrinite da odabrani tipovi izgledaju dobro zajedno, kako kuća ne bi izgledala previše napadno.

I ako se i dalje pitate da li treba ili ne treba da mešate stilove sobnih vrata, samo zapamtite, na vama je! To je vaš dom i najbolje je da ga dizajnirate tako da se osećate prijatno.