Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Ahmetović reagovao na zaključke HNS-a: Pokušaj demontaže države nećemo dozvoliti


Planovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da spriječi izbore u BiH ili stvori novi entitet još su jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga koje se zalažu za destabilizaciju Zapadnog Balkana, kazao je Adis Ahmetović (SPD), specijalni izaslanik Bundestaga.

Više je nego iritantno, smatra Ahmetović, što hrvatski predsjednik govori da je spreman da spriječi izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet.

“Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti, i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci”, rekao je izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan.

O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati, naveo je Ahmetović, dodajući da će podržati sve one koji su posvećeni pluralističkoj, demokratskoj regiji i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom cilju, naveo je, Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, Christian Schmidt također ima punu podršku.

Ahametović  je istaknuo i da će se izbori svakako održati.

“U tom procesu zakonito i transparentno sprovođenje izbora mora da prati međunarodna zajednica“, zaključio je Ahmetović.

(RTVTK/N1)