Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Pojavili se satelitski snimci: Ukazuju na veliku rusku vojnu aktivnost blizu Ukrajine


Satelitske snimke pokazuju da je Rusija premjestila dio svoje vojne opreme koja je bila raspoređena u blizini Ukrajine, ali je pristigla druga oprema i Moskva još uvijek ima puno vojnika i opreme blizu svog bivšeg sovjetskog susjeda, objavila je u četvrtak privatna američka tvrtka, piše Hina. 

Rusija je u utorak najavila djelomično povlačenje svojih snaga blizu granice s Ukrajinom, no zapadne sile upozorile su u srijedu da se ruska vojna prisutnost ne smanjuje, već raste. Moskva i dalje poriče da planira invaziju na Ukrajinu.Volume 0% 

Objavljeni snimci

Reuters nije mogao neovisno provjeriti snimke koje je objavila tvrtka Maksar Technologies sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, koja sedmicama prati gomilanje ruskih snaga. Na snimcima se vide lokacije u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i na anektiranom Krimu od ponedjeljka, utorka i srijede.

Rusija je objavila snimke s Krima koji prikazuju povlačenje tenkova i vojne opreme, a Maksar je snimio oklopna vozila postavljena na željezničkoj stanici u Jevpatoriji koja bi se mogla pripremati za polazak.

No vojnici i oprema još uvijek su raspoređeni na drugim mjestima na poluotoku koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., uključujući područje za obuku Opuk, jezero Donuzlav i Novoozernoje, navodi tvrtka.

Na aerodromu u Bjelorusiji postrojba od gotovo 20 jurišnih helikoptera.

Vojnici i oklopna oprema

U Bjelorusiji, gdje Rusija održava velike vojne vježbe, Maksar je ukazao na novi vojni pontonski most preko rijeke Pripjat manje od šest kilometara od granice s Ukrajinom te na veliku terensku bolnicu na prostoru za obuku.

Na aerodromu u Bjelorusiji raspoređena je nova postrojba od gotovo 20 jurišnih helikoptera, ali su otišle značajne postrojbe kopnenih snaga koje su nedavno ondje bile raspoređene, naveo je Maksar.

Vojnici i oklopna oprema još uvijek su raspoređeni na drugim mjestima. Nema većine opreme i smještajnih objekata koji su se nalazili u blizini Rečitse na jugoistoku Bjelorusije, navode, dodajući da je viđen vojni konvoj kako ide prema zapadu, prenosi ovo Hina.

Pogledajte video.

(RTVTK/Avaz.ba)