Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Putinov špijun stiže u Beograd: Na pomolu destabilizacija regije?

Usred rata u Ukrajini, u ponedjeljak u Beograd dolazi Nikolaj Patrušev, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije i glavni obavještajac Vladimira Putina gdje će se susresti sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, piše Jutarnji.hr.

Službeno, Patrušev u Beograd dolazi kako bi sa srpskim vlastima razmijenio informacije o borcima iz Albanije, Bosne i Hercegovine i s Kosova koji se navodno nalaze na području Donbasa u Ukrajini i bore na strani Ukrajine. Naime, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno je izjavio da ruske vlasti provjerevaju informacije da su u Donbas stigli plaćenici s Balkana. Odmah se na tu izjavu nadovezao Milorad Dodik kazavši kako se izjave Lavrova moraju shvatiti ozbiljno, jer dolaze od čovjeka koji je jedan od vrhovnih autoriteta svjetske diplomacije. Dodik je tada najavio da će od nadležnih sigurnosnih službi u BiH zatražiti provjeru tih informacija. Lavrovu je pak odmah odgovorila ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, kazavši bi kako bi dužnosnici zemalja u javnosti trebali iznositi samo provjerene informacije. Tvrdnje Lavrova odmah su demantirale i službene institucije Kosova.

Patrušev u Beograd dolazi u trenutku kada se se sve više procjenjuje da će Rusija upravo na području BiH, Kosova i Crne Gore otvoriti novo krizno žarište kako bi maknula fokus europske politike s Ukrajine. Prema tim procjenama, očekuje se pokušaj destabilizacije stanja u tim državama, a priča o stranim plaćenicima u Ukrajini čini se kao naručenom. Prije svega u Bosni i Hercegovini gdje Rusija ima vjernog saveznika Milorada Dodika. No, pitanje je dolazi li Patrušev u Beograd s još nekim planom destabilizacije ovog područja.

Ovaj posjet dogovoren je prije nego je srpski predsjednik pod pritiskom Zapada ipak javno kazao da Srbija priznaje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine što praktički znači da priznaje i Krim kao dio Ukrajine. Stoga će Patrušev s Vučićem kao velikim ruskim saveznikom sigurno razgovarati i o poziciji Srbije u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, piše Bljesak.

Haber.ba