Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

SAD tvrdi: Rusija slaže popise Ukrajinaca koje će ubiti, oteti, poslati u logore…

[ad_1]

“RUSKE snage stvaraju popise Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslani u logore u slučaju invazije”, navodi se u pismu koje je SAD poslao šefici UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, izvijestio je The Washington Post.

U pismu bez datuma navodi se da nedavne informacije sugeriraju da se planiraju “ciljana ubojstva, otmice, nepravedna pritvaranja i mučenja”.

U poruci američke veleposlanice pri UN-u Shebe Crocker upozorava se da bi ruska invazija na Ukrajinu dovela do “katastrofalnih kršenja ljudskih prava”. Crocker u pismu kaže da je pisala visokom povjereniku UN-a za ljudska prava.

U pismu se navodi da će na meti najvjerojatnije biti ruski i bjeloruski disidenti u egzilu u Ukrajini, novinari i antikorupcijski aktivisti te ranjiva populacija kao što su vjerske i etničke manjine i LGBTQI+ osobe.

Pismo se pojavilo nakon što su Joe Biden i Vladimir Putin u načelu pristali na summit čiji je cilj deeskalacija ukrajinske krize. 

Pojavili su se i novi detalji o američkim sankcijama, a Reuters je izvijestio da SAD namjerava zabraniti američkim financijskim institucijama transakcije za velike ruske banke u slučaju invazije. 

(RTVTK/Index.hr)