Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Stoltenberg: Rusija traži izgovor za novu invaziju na Ukrajinu

[ad_1]

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najoštrije je osudio odluku Rusije da prizna samoproglašene republike Donjeck i Lugansk.

“Ovo dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rješenju sukoba i krši sporazume iz Minska, čiji je Rusija potpisnica”, poručio je Stoltenberg.

Kaže da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje uključuje i Rusiju, je 2015. godine potvrdilo svoje puno poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Donjeck i Lugansk su dio Ukrajine”, istakao je.

Šef NATO-a kaže da Moskva nastavlja potpirivati sukob u istočnoj Ukrajini pružajući finansijsku i vojnu podršku separatistima te pokušava stvoriti izgovor da ponovo napadne Ukrajinu.

“NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Saveznici pozivaju Rusiju, najsnažnijim mogućim riječima, da izabere put diplomatije i da odmah preokrene svoje masovno gomilanje vojske u Ukrajini i oko nje, te povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama i obavezama”, zaključio je.