Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Učenicu izbacili iz razreda jer nije htjela skinuti hidžab

Kako prenosi portal 24ur.com, učitelj joj je rekao da nošenje marame na času nije primjeren bonton i zahtijevao je da skine hidžab ili je neće podučavati. Inzistirao je na tome, čak i ako je učenica odgovorila da maramu nosi iz vjerskih razloga, te ju je na kraju i istjerao s nastave.

Ravnateljica škole i savjetnica kasnije su uvjeravali djevojčicu da nije učinila ništa loše. Obavila je i razgovor sa spomenutim učiteljem te mu objasnila da nošenje marame nije razlog za odbijanje nastave te je o incidentu obavijestila nadležno ministarstvo. Istaknuto je da su škola i njeni djelatnici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te spriječiti diskriminaciju pojedinaca na temelju vjere.

24ur.com javlja i kako su od jednog od roditelja dobili informaciju da ovo nije jedini incident sa spomenutim profesorem. Navodi se da je učenike svakodnevno verbalno zlostavljao, vrijeđao i ponižavao.

– Većina učenika o njemu ima negativnu ocjenu, a ravnateljica je svjesna da je ovaj profesor već godinama perući problem – dodao je roditelj.

Ravnateljica neimenovane škole kaže da se dosad u svojoj školi nisu susreli sa sličnim slučajem. Također je dodala da niko od nastavnika nije imao problema s učenicima zbog nošenja vjerskih obilježja ili vjerske pripadnosti.

Navodno je o događaju obaviještena u petak u 9 sati, kada je odmah otišla u razred provjeriti šta se događa. Ona i pomoćnica ravnatelja su zatim odmah razgovarale s profesorom, koji im je objasnio da je učenica napustila razred kada joj je rekao da nošenje marame na satu nije primjeren bonton.

Ravnateljica jamči da će u svim kasnijim postupcima postupati u skladu sa zakonima koji obvezuju javne škole u Sloveniji. Dodala je kako incident rješavaju sukladno svojim ovlastima.

– U našoj školi svim dionicima, učenicima i učenicama te zaposlenicima jamčimo poštivanje temeljnih ljudskih prava u skladu sa zakonom – kazala je.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da su obaviješteni o incidentu, da su u kontaktu sa školom i pomažu u uputi.

Naglasili su da su škola i svi njezini zaposlenici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te spriječiti diskriminaciju pojedinca na temelju vjere, a ujedno učenicima omogućiti sigurno i poticajno okruženje za učenje.

Zbog zaštite interesa svih uključenih, a posebno studentice, ne mogu detaljnije komentirati konkretan događaj, piše Pressmediabih.

Haber.ba