Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Ukrajina kritizira Milanovića zbog komentara o Krimu

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko napisao je na Facebooku 31. januara da “smatramo izjave predsjednika Hrvatske, koji je zapravo doveo u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine, neprihvatljivim”.

“Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina, dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost? Bi li njegovi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam”, napisao je na Facebooku Nikolenko.

“Podsjećam da je Hrvatska zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu teritorija. Ipak, zahvaljujući herojskoj borbi, Hrvati su uspjeli zaštititi neovisnost svoje države”, dodao je.

Na kraju je napisao da su Milanovićeve izjave o Krimu neprihvatljive jer je u pitanje doveo teritorijalni integritet Ukrajine.

“Umjesto toga, iznimno cijenimo i zahvaljujemo hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu na nepokolebljivoj podršci Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije”, zaključio je.

Objava je nastala kao odgovor na Milanovićev komentar od 30. januara u kojem kaže da je “posve jasno da Krim(koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine) više nikada neće biti Ukrajina”.

Milanović je rekao i da Hrvatska, osim slanjem humanitarne pomoći Ukrajini i osudom agresije, ne bi trebala biti sudionica sukoba, prenosi RSE.

Haber.ba