Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Zaoštrava se situacija na istoku Ukrajine: Zabilježene eksplozije i granatiranja u Donbasu

[ad_1]

Nakon što je nekoliko sedmica na liniji kontakta između ukrajinske vojske i proruskih separatista u Donbasu vladalo primirje, od jutros je situacija na ovom dijelu Ukrajine eskalirala.

Prema informacijama OSCE-a od ranih jutarnjih sati se s položaja ukrajinske vojske, ali i položaja proruskih separatista mogu čuti eksplozije i granatiranja.

Predstavnici samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Lugansk oglasili su se povodom nove eskalacije sukoba te su poručili kako Kijev želi isprovocirati sukob.

“U posljednja 24 sata situacija na liniji kontakta je značajno eskalirala. Neprijatelj, po direktnom naređenju vojnopolitičkog rukovodstva Kijeva pokušava eskalirati sukob. Ukrajinske snage su otvorile vatru u pet ujutro. Zbog toga, naše snage su bile prisiljene da uzvrate vatru kako bismo suzbili vatrenu moć neprijatelja”, saopćili su predstavnici separatista.

S druge strane, predstavnici ukrajinskih oružanih snaga su izvijestili kako su granatiranja koja dolaze iz pravca separatističkih teritorija “netipična” te da izgledaju kao provokacija.

Također, pripadnici Ministarstva odbrane Ukrajine objavili su fotografije koje pokazuju dječiji vrtić koji je granatiran na istoku Ukrajine te su poručili kako ciljevi separatista očigledno nisu samo vojni već i civilni.

Video: link

(RTVTK/Klix.ba)