Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Alen Ajverson o Dončiću: Ne želim da ovo iko shvati pogrešno, ali on igra…

Alen Ajverson (Allen Iverson), jedan od najvećih legendi NBA, gostovao je u podcastu Šakil O’Nila (Shaquille O’Neal) i dao neke kontroverzne izjave.

Nije Ajverson ni najmanje imao namjeru za takvo što, više puta se i ogradio, ali igra riječi u koju se upustio rijetko ima pozitivan ishod.

Prvo je iskazao očaranost Lukom Dončićem, ali na vrlo interesantan način.

– Njegov je stil igre miks ulične i profesionalne košarke. Ne želim da iko shvati ovo što ću reći na pogrešan način, ali on igra kao da je crnac – rekao je Ajverson.

Osvrnuo se legendarni bek Filadelfija Seventisiksersa i na pitanje o modernoj košarci, odnosno kako bi se snašao u današnjem NBA-u.

– Nisam bio najbolji strijelac kada je Kobi (Brajant, op.a) postizao 35 poena po meču. Ja sam ubacivao 33 te godine. U današnjem NBA-u, gdje ima mnogo više prostora, ubacivao bih 43 po meču. Ako sam tad mogao 33, znam da bih danas mogao barem deset više – odlučno je poručio čuveni američki košarkaš.

Ajverson je najveći trag ostavio igrajući za Filadelfiju, a bio je član još i Denvera, Detroita i Memfisa. U sezoni 2000-01 bio je MVP lige. Četiri puta je bio najbolji strijelac, a 11 puta je zaigrao u Ol-star meču.