Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Arapske zemlje u ofanzivi: Ako je FIFA izbacila Rusiju, po istom principu neka eliminiše Izrael!

[ad_1]

Grupa fudbalskih saveza zemalja sa Bliskog istoka zatražila je od čelnika FIFA da zabrane takmičenje reprezentaciji Izraela, piše engleski Sky News.

Grupa od 12 nacija koje uključuju fudbalske saveze Palestine, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata traži da Izrael bude kažnjen po istom principu kao i reprezentacija Rusije.

Međutim, Izraelski fudbalski savez je pozvao je FIFA da drži politiku podalje od sporta i dozvoli im da nastave da takmičenje u baraž za plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ovog leta.

“Vjerujem da FIFA neće miješati politiku u fudbal”, rekao je izvršni direktor izraelske fudbalske federacije Niv Goldstein za Sky News.

Generalni sekretar UEFA Theodore Theodoridis rekao je da administracija u Nyonu nije imala “bilo kakvu diskusiju ili takvu namjeru” da isključi reprezentaciju Izraela i klubove iz te zemlje. Tu odluku mogao bi da donese Izvršni odbor UEFA.

Inicijativu za izbacivanje Izraela predvodi princ Ali bin Al Hussein, polubrat jordanskog kralja Abdullaha Drugog, u ulozi predsjednika Fudbalske federacije zapadne Azije. Pismo je poslato na svih 211 nacionalnih fudbalskih saveza i šest regionalnih konfederacija, uključujući UEFA, čiji je Izrael član na današnjem godišnjem kongresu u Parizu.

Predsjednik Jordanske fudbalske federacije Princ Ali napisao je:

“Mi, Zapadnoazijske fudbalske federacije, uključujući sve njene članice, pozivamo FIFA, fudbalske konfederacije i asocijacije članice da nam se pridruže u zauzimanju odlučnog stava protiv zločina počinjenih u Palestini i ratnih zločina u Gazi, osudom ubijanja nevinih civila uključujući igrače, trenere, sudije i službena lica, uništavanje fudbalske infrastrukture i zauzimanje jedinstvenog fronta u izolaciji Izraelskog fudbalskog saveza od svih aktivnosti u vezi sa fudbalom sve dok ovi akti agresije ne prestanu.”

Izraelski FA pozvao je fudbalske vlasti da odbiju ponudu za njihovu zabranu, ali je pružio maslinovu grančicu u znak mira poželjevši Jordanu sreću u svom prvom pojavljivanju u finalu Kupa Azije u subotu protiv Katara.

 

 

(24sata.info)