Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Bivši šef Juventusa: Ronaldo nije ispunio očekivanja, čista poslovna katastrofa


Foto: Arhiva

Cristiano Ronaldo u Juventusu nije ispunio očekivanja. Cilj je bila Liga prvaka, a Juve je s Ronaldom bio lošiji nego bez njega u prethodnih nekoliko godina kada je dvaput gubio u finalima. Portugalska superzvijezda prešla je iz Real Madrida u Juventus 10. jula 2018.

Bio je to grom iz vedrog neba za mnoge, ali ne i za one koji su pomnije promatrali situaciju i mogli su namirisati da se Florentino Perez taj put neće uspjeti dogovoriti s Ronaldom, odnosno da neće pristati na novo golemo povećanje plaće.

U isto vrijeme u Italiji su doneseni novi zakoni o smanjenju poreza za strane nogometaše, koji su u Španiji zvali Beckhamov zakon, a Juventusovi čelnici na čelu s frustriranim Andreom Agnellijem grozničavo su tražili pompozno pojačanje za završni udarac u Ligi prvaka, koji im je izmicala pred nosim prethodnih godina. Bilo je što košta da košta, samo da se konačno osvoji ta Liga prvaka koja Juventusu izmiče poput bijelog kita.

Juve je iskrcao zlato i tamjane, te, kako to obično biva kada veliki klubovi kupe skupocjenog igrača, upregnuo je svoj PR stroj da dokaže kako je kupovina Cristiana Ronalda zapravo sjajna poslovna odluka.

Kao, Ronaldo praktički ništa ne stoji, sve će se to, je li, vratiti kroz prodaju dresove (naravno, ne spominjući da klubovima ide samo manji postotak od prodaje jer nisu proizvođači toliko glupi da im na godišnjoj razini uplaćuju višemilionska sponzorstva i još im daju svu zaradu od prodaje dresova) i povećanjem vrijednosti klub… I ostale šarane laže. Da je to tako, da Ronaldo sam sebe otplaćuje, da ništa ne stoji, postavlja se pitanje zašto bi ga Real ili prije toga Manchester United uopće prodavao?

Briljantan poslovni potez pretvorio se u čistu katastrofu

To što se prikazivalo kao briljantan poslovni potez godinu-dvije poslije pretvorio se u čistu poslovnu katastrofu. Juventus je rezultatski pao i još je došao na rub bankrota, a Agnelli je naposljetku morao otići. Na vidjelo su izašle financijske malverzacije, već viđene u Italiji, koje su rezultirale kaznama.

Dakako, nije Juve kolabirao samo zbog Ronalda, ali Portugalac je bio daleko najskuplji izdatak, pa se može reći da je zakucao Staru damu još dublje. Raskid je bio gadan s više strana. Primjerice, Ronaldo je tužio Juventus kako bi povratio dio svoje plaće obustavljene na početku pandemije. Potraživao je nekih 19 miliona eura neto. Portugalac se u međuvremenu zacijelo naplatio, a i da nije, sve je obilato nadoknadio u Saudijskoj Arabiji. U Rijadu je izvor ipak nepresušan.

Marotta prizano pogrešku

Nekoliko godina poslije o cijeloj priči progovorio je tadašnji čelnik Juventusa, a današnji izvršni direktor Intera Giuseppe Marotta. Kada je Portugalac dolazio, Marotti su ispadali bomboni iz usta, no sada priznaje da je to bila pogreška.

“Dovođenje Ronalda nije dalo očekivane rezultate. Recimo da njegov doprinos nije odgovarao velikim očekivanjima koja smo imali njegovim dolaskom”, ipak uvijeno posipa se pepelom Marotta, koji priznaje da je nevoljko dočekan u Milanu.

(24sata.info/n1)