Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Duplantis nastavio sa dominacijom i šesti put oborio svjetski rekord u skoku s motkom

[ad_1]

Švedska atletska zvijezda Armand Duplantis postavio je novi svjetski rekord s preskočenih 6.22 metra na dvoranskom takmičenju u skoku s motkom u francuskom Clermont-Ferrandu.

Time je za jedan centimetar popravio svoju najbolju ocjenu s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva na otvorenom u američkom Eugeneu. Olimpijski pobjednik iz Tokija Duplantis preskočio je 6.22 metra u trećem pokušaju na All-Star mitingu u Clermont-Ferrandu, koji organizira tamošnja zvijezda skoka s motkom Renaud Lavillenie, i impresionirao 4000 gledatelja u dvorani.

Dvadesettrogodišnji Duplantis opisao je osjećaj postavljanja novog, šestog svjetskog rekorda kao “izvantjelesno iskustvo”.

“Kada imate ovakve trenutke, kada je energija na tako visokoj razini i kada poletite prema letvici, kao da lebdite. Nekako mi se čini da moje tijelo nije ni sletjelo na strunjaču nakon tog skoka”, objasnio je Šveđanin.

“Malo mi se sve to čini previše. Stvarno mislim da je to zbog Renauda ​​jer on mi puno znači. Od prvih atletskih koraka bio je moj najveći idol”, rekao je Duplantis o svom suparniku i nekad najboljem skakač s motkom.

Rekord je postavio šesti put popravljajući ga svaki put za centimetar. Prvi put je to uspio u poljskom Torunu prije gotovo tri godine sa 6.17 metara. Prije toga rekord je šest godina držao Lavillenie sa 6.16 metara.

SCsport.ba