Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Fudbaler saznao da je princ, naslijedio ostrvo i ogromno bogatstvo

[ad_1]

Jordiju Amatu, španskom fudbaleru, život se okrenuo naglavačke za samo godinu dana, jer je saznao nešto što nije zamišljao ni u najluđim snovima.

Amat je prošle godine uzeo indonezijsko državljanstvo zbog svoje bake, koja vuče korijene iz te zemlje, te je imala samo pozitivne priče za svog unuka.

U cijelom tom procesu Amat je saznao svoje dalje korijene i da zapravo ima status princa ostrva Siaua.

Amat je kao nasljedstvo dobio tamošnje ostrvo i milionsko bogatstvo, a svega toga ne bi bilo da nije poslušao baku i uzeo državljanstvo te zemlje.

Fudbaler je rođen na periferiji Barcelone, a njegovi roditelji su iz Katalonije i nisu imali pojma o ovome. U karijeri je igrao za Espanyol, Ralyo Vallecano, Swansea, Betis, Eupen, a sada nastupao za Johor Darul Tazim u Maleziji. Pored toga, Amat je debitovao za Indoneziju i za reprezentaciju svoje nove domovine odigrao je već četiri utakmice.

“Znao sam da postoji mogućnost da zbog bake uzmem indonezijsko državljanstvo i to mi je uvijek bilo zanimljivo zbog bakinih priča. Laknulo mi je i bio sam presretan zbog toga kada sam postao državljanin Indonezije. Znam da je nekim mojim kolegama taj proces trajao i po sedam godina“, rekao je Amat u razgovoru za “Marcu“.

Ispostavilo se da je njegova baka u daljem rodu s indonezijskim kraljem, a njegov pradeda je bio vladar tog ostrva.

Riječ je o ostrvu površine oko 160 kvadratnih kilometara, koje se nalazi blizu Australije. Na njemu, prema posljednjem popisu stanovništva, živi nešto više od 45.000 ljudi.

Amat je sada dobio i veliku odgovornost, pa je pitanje koje će mu biti obaveze.

(N1)