Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Ilijaš, Gradačac, Banovići i Živinice bili domaćini 13. Sportskih igara mladih

[ad_1]

Najljepša sportska priča nastavlja svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu – m:tel Dan sporta za najmlađe učesnike održan u Ilijašu, a takmičenja u ekipnim sportovima u Gradačcu, Banovićima i Živinicama.

Pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš, koja je ove godine prvi put bila domaćin Plazma Sportskih igara mladih, održan je m:tel Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja ove općine. Učenici generacije i predstavnici škola, zajedno sa načelnikom Akifom Fazlićem, upalili su plamen Igara, te se na taj način Općina Ilijaš priključila SIM gradovima regije za 2023. godinu.

Djevojčice i dječaci prvo su uživali u zabavnom programu, a kasnije na takmičenjima u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici. Više od 1.000 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a na utrci od 60m priključila su im se djeca iz Udruženja sa poteškoćama razvoju „Budi mi drug“. Napeto je bilo na terenima u igri između dvije vatre a medalje su otišle u OŠ „Stari Ilijaš“, OŠ „Hasim Spahić“, OŠ „Srednje“ i OŠ „Podlugovi“. Stariji SIM-ovci takmičili su se u malom nogometu, košarci i odbojci.

Sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Igre na terenima širom naše države rade na promociji olimpijskih vrijednosti, prijateljstva, poštovanja različitosti i fair playa, a pokrovitelj regionalnih takmičenja i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Takmičenja u Gradačcu otvorena su Pili Cup-om, turnirom u malom nogometu za dječake u kategoriji 2012. godište i mlađi. Plasman na polufinalni turnir ostvarili su dječaci iz ekipe „Zvijezda Gradačac“. Nakon takmičenja u malom nogometu i košarci, sada već tradicionalno, održan je i turnir u odbojci. I ove godine, titulu najbolje ekipe i plasman na finale u Sarajevo izborila je domaća ekipa „Kula Gradačac“.

„Danas je bilo zabavno družiti se sa drugim ekipama na m:tel Cup-u u odbojci, ali naravno da nam je uvijek važno pobijediti. Drago nam je zbog plasmana na finale i jedva čekamo odlazak u Sarajevo“, rekla je Nerina Alić, igračica „Kule Gradačac“.

Nakon Gradačca, Igre su posjetile još jedan grad Tuzlanskog kantona. U Banovićima su odigrani zanimljivi susreti u okviru Coca-Cola Cup-a, takmičenja u malom nogometu za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Plasman na završni turnir u Sarajevu slavile su djevojčice iz ekipe „ŽFK Banovići“, dok je plasman na polufinalni turnir za dječake izborila ekipa „Kost i koža“ – osvajač zlatne medalje iz prethodne tri godine. U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplinama mogu biti jednako dobre kao dječaci.

Osim takmičenja u malom nogometu, u Banovićima je održan košarkaški turnir Kinder joy of moving Cup za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Pobjednice ženskog turnira su djevojčice iz ekipe „Padobranci“, dok je u muškoj konkurenciji najuspješnija bila ekipa neobičnog naziva – „Omerovi jezeraši“. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje ‘Njen svijet, njena pravila’ (#HWHR), kroz koju će raditi na promociji ženske košarke.

Nakon Banovića, u Živinicama su održani turniri u malom nogometu i košarci. Pobjednici Coca-Cola Cup-a su dječaci iz ekipe „Yamaha prom 1“, dok je prvo mjesto u Pili Cup-u, takmičenju u malom nogometu u kategoriji 2012. godište i mlađi, osvojila ekipa „Rijeka Plavi“. Pobjednici košarkaškog turnira, Kinder Joy of moving Cup-a su dječaci iz ekipe „Mambacita“ i djevojčice iz ekipe „Break Points“.

Vesela turneja Plazma Sportskih igara mladih nastavlja svoje putovanje, te će u narednim danima posjetiti Zvornik, Posušje, Mostar, Ljubuški i Goražde, a svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem online obrasca na www.igremladih.ba.

The post Ilijaš, Gradačac, Banovići i Živinice bili domaćini 13. Sportskih igara mladih appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba