Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Ilma Kazazić i Jovica Goreta bh. predstavnici na Paraolimpijskim igrama u Pekingu

[ad_1]

Na Zimskim paraolimpijskim igrama, koje će od 4. do 13. marta biti održane u Pekingu, Bosnu i Hercegovinu predstavljat će alpski skijaši Ilma Kazazić i Jovica Goreta.

Bh. delegacija ukupno će brojati šest članova, a uz sportiste u Kinu će još putovati treneri Nijaz Memić i Lejla Dedović, te ljekar Mirsad Muftić i šef misije Amel Kapo.

U Olimpijskom komitetu BiH danas je organizirano svečano predstavljanje i ispaćaj bh. paraolimpijaca, koji u Peking putuju 26. marta.

Ilma Kazazić, članica Ski kluba Ilmer iz Sarajeva, prva je paraolimpijka u historiji BiH koja je ostvarila olimpijsku normu za nastup na POI u Pjong Čangu 2018., na kojim je osvojila 12. mjesto u slalomu i 15. mjesto u veleslalomu. Na Svjetskom prvenstvu 2019. u Sloveniji osvojila je osmo mjesto. Na svjetskoj rang listi 2019. bila je među top 20 skijašica i jedina je djevojka na zapadnom Balkanu koja skija sa celebralnom paralizom i takmiči se na međunarodnoj sceni.

“Smatram velikim uspjehom što uopšte učestvujem na ovogodišnjim POI u Pekingu iz razloga što sam bila povrijeđena i drugih problema, koji su me pratili kao sportistu. Sigurna sam da ću dati sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat za BiH, da moja zamlja bude ponosna na ono što ću napraviti tamo”, kazala je Kazazić.

Jovica Goreta, član Ski kluba osoba s invaliditetom Romanija Pale, u karijeri je osvojio peta mjesta u slalomu i veleslalomu na nacionalnom prvenstvu u Češkoj 2019., kao i deveto mjesto na nacionalnom prvenstvu u Austrije 2020. godine.

Veliko mi je zadovoljstvo i čast učestvovati na POI u Pekingu, za koje sam se izborio nakon pet godina mukotrpnih treninga i odlazaka na takmičenja. Daću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat za BiH i sebe “, kazao je Goreta.

Takmičenja u slalomu na programu su 12. marta, a dan kasnije u veleslalomu.

SCsport.ba