Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Lana Pudar u Erzurumu se priprema za SP: I u Dohu idem po medalju

[ad_1]

Lana Pudar (18), prvakinja Bosne i Hercegovine i jedna od najboljih mladih plivačica Evrope, u Erzurumu, na istoku Turske, priprema se za Svjetsko prvenstvo koje će se u februaru održati u Dohi, glavnom gradu Katara.

Pudar trenira u Olimpijskom bazenu ”Palandoken”, jedinom olimpijskom plivačkom objektu na velikim visinama u Turskoj i u okolnim državama. Bh. plivačica ”brusi formu” na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

”Učestvovala sam na Olimpijskim igrama u Tokiju. Imam važne uspjehe u mladosti. Volim trenirati ovdje u Erzurumu. Volim turski narod jako puno. Malo je teško trenirati na velikoj nadmorskoj visini, ali ići ću u Dohu po medalju i tamo ću dati sve od sebe”, rekla je za agenciju Anadolu (AA) Pudar, dodavši:

“Počela sam se baviti sportom sa trenerom Damirom Đedovićem. Bojala sam se ući u bazen. Trener mi je rekao: ‘Idi u bazen, možeš ti to’. I počela sam tako i kasnije zavoljela plivanje. Usavršavala sam se trenirajući svaki dan.”

Pudar je prvakinja Evrope u trci na 200 metara delfin i bronzana na 100, te dvostruka šampionka Mediterana. Osvojila je i treća mjesta na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima. Dva puta prvakinja i jednom srebrena na svjetskim prvenstvima, te šestostruka zlatna i tri puta viceprvakinja Starog kontinenta u juniorskoj konkurenciji drugi put nalazi se na pripremama u Erzurumu.

”Sve što plivačima treba je tu u Erzurumu”, istakao je trener Đedović, navodeći:

”Lana Pudar je jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini i Evropi. Ima značajne međunarodne uspjehe. Kada je Lana došla na bazen sa pet godina jako se bojala. Nekada se nije smjela približiti vodi, bojala se svega u bazenu. Usavršavala se potom sa po dva treninga iz dana u dan. Kad su drugi treneri vidjeli da ima talenta, pomogli su. Osvaja medalje marljivo radeći s vlastitim vještinama i talentom.”

Svjetskom seniorsko prvenstvu u plivanju održat će se u Dohi od 11. do 18. februara ove godine.

 

(24sata.info)