Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Međunarodno paraplivačko takmičenje Sarajevo Open 2023 održava se ovog vikenda

[ad_1]

Pod sloganom „U vodi smo svi jednaki“ na Olimpijskom bazenu Otoka ovog vikenda biće održano četvrto Međunarodno paraplivačko takmičenje – Sarajevo Open 2023.

Neki od najboljih paraplivača svijeta današnjice doputovali su u Sarajevo, a među njima i Dino Sinovčić. Hrvatski reprezentativac osvajač je bronzane medalje na paraolimpijskim igrama u Tokiju, dvostruki svjetski šampion i evropski šampion.

„Uvijek mi je zadovoljstvo i čast doći u Sarajevo. Očekujem jedno jako dobro natjecanje, koje svake godine poprima jednu višu razinu, slično natjecanjima svjetske serije diljem Europe i svijeta. Nadam se dobrim rezultatima iako će konkurencija biti jaka“, rekao je Dino Sinovčić.

Na popisu učesnika jednog od najvećih međunarodnih takmičenja za osobe sa invaliditetom koji se održava u Bosni i Hercegovini je i najbolja paraplivačica Crne Gore Iskra Dedivanović, dok su najveće uzdanice domaće reprezentacije Ismail Zulfić i Ismail Barlov, kandidati za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

„Od ovog takmičenja očekivanja su nam uvijek velika. Domaćini smo, dolaze nam najbolji iz regiona i očekujem osvajanje većeg broja medalja. Mi se trenutno pripremamo za takmičenje Svjetske serije u Francuskoj i „Sarajevo open“ će nam sigurno pomoći da dodatno provjerimo našu formu“, rekao je Ismail Zulfić, najbolji paraplivač Bosne i Hercegovine.

Na međunarodnoj smotri najboljih paraplivača u Sarajevu očekuje se učešće oko 150 takmičara iz zemalja regiona i Evrope. U sklopu ovog takmičenja održaće se i drugo ekipno takmičenje.

„Ponosni smo što smo u prilici u Sarajevu organizovati jedno ovakvo značajno paraplivačko takmičenje. Ponosni smo što će publika i ljubitelji plivanja biti u prilici vidjeti neke od najboljih svjetskih plivača današnjice, koji će se boriti za medalje na Olimpijskom bazenu „Otoka“, rekao je Amel Kapo, predsjednik Plivačkog kluba SPID Sarajevo i dodao:

„Sarajevo open 2023“ takmičenje je uvršteno u kalendar Svjetske paraplivačke federacije. To je dodatni motiv i za nas kao organizatore, ali i same učesnike, da se pokažemo i predstavimo na najbolji mogući način. Za nas iz Plivačkog kluba SPID imperativ je i ekipni dio takmičenja u kojem branimo trofej osvojen prošle godine, a što će svakako uz jaču konkurenciju biti dosta zahtjevniji zadatak ovoga puta“.

Ekipa Bosne i Hercegovine motivisana je i spremna da još jednom obraduje javnost i navijače.

„Naši takmičari obavili su kvalitetne pripreme za jedno od najznačajnijih takmičara za nas u kalendaru. Ismail Zulfić i Ismail Barlov su naše prve uzdanice, ali ne i jedine. Plivački klub SPID ima plejadu paraplivača koji su se već dokazali na nekoliko međunarodnih mitinga, te sa pravom od njih očekujemo da i ovog vikenda zablistaju i ostvare željene rezultate na Olimpijskom bazenu „Otoka“, poručila je Ilda Kukuruzović, trenerica u stručnom štabu Plivačkog kluba SPID Sarajevo.

Takmičenje počinje u subotu svečanim defileom u 16 sati. Finala su na programu drugog dana vikenda.

The post Međunarodno paraplivačko takmičenje Sarajevo Open 2023 održava se ovog vikenda appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba