Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Muzaferija: Samo je pitanje vremena kada ću sklopiti stazu od starta do cilja


Foto: FENA

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija danas je na konferenciji za medije u Sarajevu sumirala svoju najbolju sezonu u Svjetskom kupu u karijeri.

Muzaferija u protekloj sezoni nastupila na završnici Svjetskog kupa u disciplinama superveleslalom i spust.

– Zahvalna sam na velikoj podršci koju sam imala tokom cijele sezone i ponosna što mogu da ostvarujem ove rezultate za svoju državu. Mislim da sam dokazala sam da je moguće ostvariti rezultat u zimskim sportovima i kada dolazimo iz zemlje koja nema uređen sistem, poput BiH. Nadam se da će se to promijeniti – rekla je Muzaferija.

Kazala je da sezona nije krenula onako kako je željela, te da je za cilj imala plasman među najboljih 30 skijašica u jednoj od disciplina, a na kraju je sezonu okočala na 23. mjestu u superveleslalomu i 24. u spustu.

– Naš cilj je početkom sezone izgledao dosta daleko, a na kraju smo dobili predstavnika u finalu Svjetskog kupa i veoma sam ponosna na svoje rezultate. Takav rezultat je velika stvar i za zemlje sa uređenim sistemom, a kamoli za BiH koja nikada nije imala takmičara u Svjetskom kupu – navela je bh. skijašica.

Dodala je da vjeruje da u narednoj sezoni može ostvariti još bolje rezultate.

– Skijanje i brzina su tu. Uspjela sam u ovoj sezoni u nekoliko prolaza imati najbolje vrijeme i smatram da je samo pitanje vremena kada ću sklopiti stazu od starta do cilja – zaključila je Muzaferija.

Predsjednik Ski saveza BiH Samir Smajić ponosan je na 151 bod u Svjetskom kupu koji je Muzaferija osvojila ove sezone.

– To nije mala stvar, a osvojila bi i više da neke trke nisu odgođene. Početak sezone nije bio idealan zbog padova i kašnjenja sa pripremama u Južnoj Americi. Prvi bodovi su došli 27. januara iz Crans Montane, što nam je svima donijelo veliko rasterećenje – izjavio je Smajić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda napomenuo je da podrška Elvedini Muzaferiji neće izostajati u budućnosti, ali da i dalje veliki problem neuređenost oblasti finansiranja sporta u BiH.

– Mislim da za ovim stolom sjede ljudi koji mogu osigurati minimalne uslove sportašima – našim najboljim ambasadorima, kao što to imaju njihove kolege iz drugih zemalja. Muzaferija je pokazala da može napraviti veliki rezultat i mislim da kroz taj rezultat možemo raditi na popularizaciji zimskih sportova i Sarajeva kao olimpijskog grada – istakao je Magoda.

 

 

(FENA)