Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Na vrhu svijeta: Tomislav Cvitanušić osvojio Mount Everest

[ad_1]

Bosmanskohercegovački alpinista Tomislav Cvitanušić nalazi se na vrhu svijeta, pošto je danas osvojio Mount Everest!

Najviši vrh svijeta nalazi se na planinskom lancu Himalaja u Nepalu s nadmorskom visinom od 8.848 metara, a Cvitanušićeva ekspedicija osvojila ga je nakon 46 dana.

To je potvrdio i sam Cvitanušić, koji kaže da je Cvitanušić već izašao iz “zone smrti”.

“Upravo se vratili u C4. Spojili se na nove boce kisika. Za dva dana kada dođem u bazni sve vas zovem”, napisao je Tomo, koji se cijelu noć penjao do vrha.

Sve vrijeme njegovo uspona imao je kontakt i podršku svog učitelja i legendarnog alpiniste Muhameda Gafića, koji nam je objasnio kako je za alpiniste najsigurnije da prema vrhu kreću po noći.

“Tomo nije smio rizikovati da bude iscrpljen jer bi to utjecalo i na njegov uspjeh. Uspio se popeti na vrh, ali to je tek pola njegovog puta na ovoj planini jer mu sada predstoji još jedan težak dio, a to je povratak. Dio tog težeg puta je već prošao i stigao je u kamp C4, što znači da je izašao iz ‘zone smrti’, kako se zove taj dio”, pojasnio je Gafić.

Cvitanušić je trenutno u šatoru i koristi rezervni kisik koji su mu obezbijedili Šerpasi. To je velika olakšica jer na 8.000 metara vazduh ima trećinu kisika u odnosu na onaj na nivou mora. Bez kisika bi teško proveo noć.

Sutra ujutru slijede dvije etape sa južnog sedla do kampa C2, a ovaj put nije nimalo jednostavan ni lak zbog ledene stijene preko koje mora biti izuzetno pažljiv. Da bi sve prošlo kako treba pobrinuo se elitni tim Šerpasa koji je fiksirao užad na stijeni, što će im olakšati silazak. Do drugog kampa Tomo i njegov tim će morati voditi računa i o pukotinama.

“Ne trebamo se brinuti jer osim znanja kretanja po glečeru Tomo će biti i svezan na uže i kretat će se sa Šerpasima. Sutra će vjerovatno ostati na C2 da se odmori, a prekosutra bi trebao nazad u Bazni kamp. Samo Tomo zna koliko mu je truda i upornosti trebalo da se popne do vrha, a sigurno je posebno zahvalan za prijateljstvo sa svojim Šerpasom. Oni koji se popnu na vrh svjesni su da nisu nikakvi osvajači, pa tako i Tomo, nego je pitanje da li će im planina dozvoliti ili ne da se popnu na nju. Tomo je to zaslužio i planina mu je dozvolila da se popne”, kazao je Gafić.

The post Na vrhu svijeta: Tomislav Cvitanušić osvojio Mount Everest appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba